Mann i 30-årene pågrepet etter å ha kontaktet barn på Fortnite

Politiet har pågrepet en mann i slutten av 30-årene, som de mener har brukt spillet Fortnite til å komme i kontakt med gutter i bergensområdet.

Oppsøker barn på Fortnite

PÅGREPET: Politiadvokat Trine Frantzen (t.v.) og politibetjent Rune Filmreite møtte NRK onsdag.

Foto: Ida Yasin Andersen / nrk

Tidligere denne uken ble det kjent at politiet etterforsker en sak der en person har kontaktet barn i spillet Fortnite.

Politiet har siktet mannen som de mener står bak Fortnite-brukeren. Han ble pågrepet i et annet politidistrikt torsdag ettermiddag.

Det skriver Bergens Tidende.

Flere fysiske møter

Mannen i 30-årene er siktet for å ha utført seksuell krenkende atferd overfor barn under 16 år.

Politiet mener at mannen har hatt flere fysiske møter med gutter i Bergen.

– Han har brukt spillplattformen Fortnite til å knytte kontakt med barn. Han har tilbudt dem virtuelle penger og klær i spillet, sier politiadvokat Trine Frantzen i Vest politidistrikt til NRK.

Politiet vil ikke kommentere hvor mange fornærmede barn det er i saken, eller hvor gamle de er. Ingenting tyder på at barna som kontaktes, er spesielt sårbare.

Mannen satt i avhør torsdag ettermiddag og kveld.

Han er nå løslatt, fordi det ikke er grunnlag for varetektsfengsling.

Fortnite illustrasjon

FORTNITE: Mannen i 30-årene har brukt spillet Fortnite til å komme i kontakt med gutter. Han har «belønnet» barna med virtuelle penger og klær.

Foto: Oddleif Løset / NRK

– Bør være nysgjerrig

– Foreldre bør være nysgjerrig og interessert i hvem barna deres er venn med og har kontakt med på internett, sier Frantzen.

– Det finnes folk som har uærlige hensikter, og som utnytter barn som ønsker dette utstyret, legger hun til.

Politiet vil ikke si noe om hvor lenge de mener at mannen har tatt kontakt med barn på Fortnite. Frantzen understreker at tidsperioden er sentral for etterforskningen.

Hun vil heller ikke si om mannen er tidligere straffedømt, fordi hun mener det er taushetsbelagt informasjon.

Fortnite er gratis og tilgjengelig på alle plattformer. Spillet finansieres ved at brukerne kjøper virtuelle penger. De brukes på «skins», som endrer karakterens utseende på klær og våpen.

– Kan skape motepress

– Dersom barna ikke har penger til disse tingene, kan det skape et motepress som vi kjenner fra virkeligheten. Om du ikke har riktig jakke eller sko, kan det forsterke et utenforskap, sier spillanmelder Rune Fjell Olsen i NRK.

De visuelle endringene har ingenting å si for utførelsen av selve spillet.

– Dette handler om selvrealisering, om å vise fram en personlighet du synes er kul. De aller fleste har et normalt forhold til disse tingene, sier han.

Rune Fjeld Olsen i LevelUp.

MOTEPRESS: Spillanmelder Rune Fjeld Olsen i NRK sier at Fortnite skaper kan skape et motepress, likt det man kjenner fra den virkelige verden.

Foto: Privat

Foreldrene bruker noen hundrelapper innimellom for å kjøpe klær og leker til barn. Virtuelle penger bør ses og forstås på samme måte, mener han.

– Online-verdenen er viktigere for barn enn mange foreldre skjønner, sier Fjeld Olsen.

I Fortnite er det valgfritt om man vil spille privat med venner eller om man vil åpne for å spille med dem man møter tilfeldig i spillet.