Hopp til innhold

Rasfaren holder E16 stengt på ubestemt tid

E16 blir stengt på ubestemt tid på grunn av rasfaren. Samtidig står frustrerte vogntogsjåfører i flere hundre meter med kø på den smale omkjøringsveien.

Statens vegvesen sprengte i dag vekk store fjellblokker i Vaksdal.

SPRENGTE I FJELLET: Statens vegvesen sprengte i dag vekk store fjellblokker i Vaksdal.

Hovedinnfartsåren mellom øst og vest, E16, er fremdeles stengt etter raset som gikk onsdag.

Siste nytt: Stengt hele uken

Klokken 13.30 i dag kom en ny pressemelding fra Statens vegvesen, som forteller at europaveien blir stengt minst hele uken. Statens vegvesen må rive ned farlige steinblokker som truer over veibanen i Vaksdal, der raset gikk.

Sprenging på E16

SPRENGTE I FJELLET: Statens vegvesen sprengte i dag vekk store fjellblokker i Vaksdal. Her ser du en av blokkene rase mot veien etter en ladning.

Foto: Vidar Gudvangen / NRK

– Arbeidet med å få ned de store steinblokkene er utfordrende og mer omfattende enn vi så for oss i starten, sier Kåre Olav Aldal, byggeleder i Statens vegvesen.

Tidligere i dag ble det kjent at veien blir stengt ut uken. Men i ettermiddag kom altså den dårlige nyheten om at det kan bli mye lengre enn det. Vegvesenet tør rett og slett ikke si når de kan åpne igjen.

– Det er umulig å si hvor lenge E16 blir stengt. Arbeidet med er risikofylt og en må ta omsyn til tryggheten til de som utfører arbeidet, sier Aldal.

Kø på riksveg 7

LANG LANG REKKE: Bygden Øystese er de siste dagene havnet midt i hovedtraseen for biler mellom øst og vest. Slik så det ut gjennom sentrum i dag.

Foto: Tipsbilde

Sprengte vekk flere blokker

Harald Hauso

SPRENGING: Geolog Harald Hauso i Statens vegvesen fulgte sprengningsarbeidet i Vaksdal i dag.

Foto: Vidar Gudvangen / NRK
Stengt E16

STENGT: Denne beskjeden møter bilistene på Trengereid i Bergen. De sendes på omkjøringsveien gjennom trange Hardanger.

Foto: Vidar Gudvangen / NRK

Geolog Harald Hauso fulgte i dag arbeidet på rasstedet i Vaksdal. Her ble dynamitt fraktet opp i fjellet og farlige steinblokker sprengt vekk.

– Vi har sprengt ned en blokk oppe i fjellsiden. Det så vellykket ut, og alt vi hadde tenkt å få ut kom ut – og kanskje enda litt mer, sier han til NRK.no.

I dagene fremover må det sprenges flere ladninger, og derfor blir E16 stengt på ubestemt tid.

Vogntogene i kø

Det skaper store køer og problemer på omkjøringsveien, riksveg 7 gjennom Hardanger.

– Køen er flere hundre meter lang, rapporterer Per Kristiansen i Øystese mandag ettermiddag.

Han er daglig leder på Hardangerfjord Hotel, som ligger midt i køstrekningen. Etter at europaveien ble stengt på torsdag, har de hatt en nærmest konstant kø utenfor døren.

– Det har vært veldig mye trafikk, og noe helt annet enn det vi er vant til.

LES OGSÅ: Bergensbanen går som normalt

Siles gjennom

E16 stengd etter ras

RASSTEDET: Dette raset stenger E16 ved Stanghelletunnelen i Hordaland. Tunnelinngangen ble fullstendig knust i raset.

En annen tipser fra køen forteller at vogntogene står i en rekke på mellom 400 og 500 meter.

Vogntogene venter på å få slippe gjennom på omkjøringsveien, da Statens vegvesen dirigere på stedet. Vegtrafikksentralen forteller at de står både i Granvin og i Øystese og kun slipper gjennom noen kjøretøy av gangen for å unngå opphopning på den trange veien.

Jan Frode Halsøy er leder i Norsk Lastebileier-Forbund og får mange telefoner fra frustrerte medlemmer i dag.

– Det er kaotisk også i dag, akkurat som det har vært de andre dagene. Men det som er nytt i dag er at det har blitt så lenge køer i Øystese på vei østover, sier Halsøy.

Helikopter på rasstedet

UNDERSØKER: Statens vegvesen undersøker rasstedet ved Stanghelletunnelen i ettermiddag. Resultatet var nedslående: E16 er stengt på ubestemt tid.

Foto: Vidar Gudvangen / NRK

– For lite informasjon om omkjøring

Han reagerer på at det er ikke godt nok opplyst hvilke omkjøringsmuligheter som finnes fra vest mot øst. Bilister kan for eksempel kjøre av i Norheimsund og ta fergen til Jondal og kjøre fylkesvei 550 mot Odda.

– Situasjonen i dag viser at folk i altfor liten grad er informert om omkjøringsmulighetene når E16 er stengt. Nå er det så mange, både store og små kjøretøy, som havner i stillestående kø fordi alle skal inn på samme veien, sier Halsøy.

LES OGSÅ: – Folk i Vaksdal er redde

– Glad det ikke er turistsesong

Hotellsjefen i Øystese har opplevd hell i uhellet; han har nemlig fått flere nye overnattingsgjester etter at raset gikk.

– Det var en del som datt innom her før helgen, som hadde stått lenge i kø, sier Per Kristiansen på Hardangerfjord Hotel.

– Men jeg er veldig glad turistsesongen ikke er i gang. Det ville vært et mareritt med bobiler og turistbusser på toppen av det hele.

Kø gjennom Øystese

Slik er utsikten fra Hardangerfjord Hotel nå som all trafikken skal gjennom Øystese. – Vi har fått flere nye gjester i helgen, forteller daglig leder på hotellet.

Foto: Tipsbilde

Her kan du kjøre

Her er alle omkjøringsmulighetene mellom øst og vest, med Statens vegvesen sine anbefalinger:

  • Rv. 13 og fv. 7 Voss-Granvin-Norheimsund-Trengereid. Maks høyde: 4,0 meter.
  • Fv 569 og E39 Dalseid-Eidsland-Modalen-Romarheim-Knarvik-Bergen. Maks høyde 3,40 meter og maks lengde 12,40 meter. Ikke et alternativ for store kjøretøy. Stengt på hverdager mellom kl. 10.10 og 12.40.
  • Fv 313 Evanger-Nesheim-fv. 344 Eksingedalen-Modalen-E39 Romarheim-Bergen.
  • Fv. 7 og fv. 49 Trengereid-Norheimsund-Tørvikbygd-ferge til Jondal-Jondalstunnelen og Odda. Fører til E134 Haukelifjellet. Maks høyde: 4,0 meter.
  • E39 til Os og ferge til Hatvik-Venjaneset-fv. 48 Eikelandsosen-Mundheim-Gjermundshamn-ferge til Årsnes og deretter til Odda. Fører også til E134 Haukelifjellet.
  • For dem som kjører E134 over Haukeli kan E134 til Våg og E39 videre til Bergen være et alternativ.

Se video: Slik var det å kjøre på omkjøringsveien på fredag.

E16 er stengt over helga, noko som betyr auka trafikk på den kronglete fylkesvegen om Norheimsund.

SE VIDEO: Kaoset på fylkesveg 7.