Må bytte tak før svømmehallen er ferdig

Syv måneder før svømmeanlegget skulle åpnes, lekker allerede taket. – Beklagelig, sier Bergen kommune, som ikke utelukker at taket havner i retten.

Helleren

LEKKER: Lenge før anlegget er tatt i bruk, må taket på Helleren skiftes.

Foto: Ketil Jordan / NRK

I byggefasen med Bergens nye storstue for svømming , er det oppdaget vannlekkasjer i deler av takkonstruksjonen. I fjor høst samlet Bergen kommune derfor en gruppe eksperter til å vurdere om taket var blitt bygget godt nok.

Nå er anbefalingen fra ekspertgruppen klar: Skift ut taket.

– Etter at vi har engasjert en ekspertgruppe, har vi fått anbefalt å legge taket på en annen måte en det som opprinnelig var valgt, forteller direktør Etat for utbygging Jarle Kvalvik, i Bergen kommune.

Vil finne ut hvem som har ansvaret

Det betyr at det som kalles båndtekking, og selve takpappen som allerede er lagt, må byttes ut.

LES OGSÅ: Vinneren heter «Helleren»

– Det har vært diverse mindre lekkasjer i byggefasen. Spesielt når det har blåst og regnet kraftig fra spesielle vinkler, har det kommet vann inn. Derfor valgte vi å sette ned en gruppe eksperter for å få en ekstern vurdering, forteller Kvalvik, som ikke vil karakterisere situasjonen som en tabbe. Foreløpig.

– Nei det er altfor tidlig å si noe om. Nå må vi først gå inn og se på hvem som har gjort hva. Vi må se på kontrakter og hvem som har ansvar for hva. Denne prosessen skal vi begynne på, og det er for tidlig å si noe om det nå. Men det kan bli en rettsprosess av dette, sier Kvalvik.

– Vil koste millioner

Kvalvik poengterer at slike vurderinger skjer i byggebransjen.

– Det er beklagelig at man kommer frem til løsninger som ikke holder. Men det er nå slik i byggebransen at det er ikke bare finnes én løsning på ting. Det er alltid en debatt om hva som er godt nok. I dette tilfellet kan det vise seg at det ikke er godt nok, at det er en feilvurdering, og da må vi se i ettertid hva vi må gjøre, forklarer Kvalvik.

– Vil dette koste millioner å utbedre?

– Ja, det vil det. Men hvor mange millioner vet vi ikke. Det kan jo også ha kommet følgeskader av lekkasjene, slik at for eksempel isolasjon er blitt våt og må skiftes ut, men omfanget av dette ser vi først når vi er igang, sier Kvalvik.

Takbyttet vil ikke forsinke ferdigstillelsen. Etter planen

FÅ EN SNIKTITT PÅ BYGGEARBEIDET HER:

Høsten 2014 åpner det nye svømmeanlegget i Bergen sentrum.