Lover rask støtte til de flomrammede kommunene

Statsministeren besøker i morgen fire kommuner på Vestlandet som er rammet av flom. – Det vil komme støtte fra staten, lover Erna Solberg.

Erna Solberg

TIL VESTLANDET: Erna Solberg vil besøke kommunene som er rammet hardest av flommen på Vestlandet.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

Slått til pinneved under flaumen

SKADE: Flommen sine herjinger på Vestlandet har trolig gjort skade for minst 100 til 150 millioner kroner.

Foto: Arne Veum

I løpet av lørdagen skal statsministeren besøke fire av kommunene som ble hardest rammet av flommen på Vestlandet: Odda, Voss, Aurland-Flåm og Lærdal.

Erna Solberg skal se de flomrammede områdene og møte personer som selv er rammet av flommen. I dag lovet hun hjelp til de flomrammede kommunene.

– Det vil komme støtte fra staten. Både statlig, fylkeskommunal og kommunal infrastruktur er ødelagt. Vi kommer til å invitere ordførerne til et møte med meg, for å snakke om de største utfordringene, sier Solberg.

Lover at støtten skal komme raskt

Flåm

FLÅM: Totalt 160 personer ble evakuerte etter den voldsomme flommen i Aurland.

Foto: Oddleif Løset / NRK

Ordførerne i de flomrammede kommunene har sagt at de trenger økonomisk hjelp fra staten for å klare gjenoppbyggingen. Kommunene skal få penger raskt, sa statsministeren i dag.

– Når det skjer naturskader får kommuner og fylkeskommuner mer midler. Siden det er så mye som er ødelagt, må vi utbetale penger raskt for at vi skal komme i gang med arbeidet.

– Kan det bli opprettet et statlig naturskadefond?

– Jeg syns dette er en god idé. Nå er det slik at vi raskt kan trykke på knappen og få penger til bevilgninger for eksempel fra Stortinget. Men dette er et positivt nytt forslag som det er interessant å se på. For eksempel om det kan ha noe å si for hvor raskt vi kan utbetale penger.

LES OGSÅ: Må kaste fem tonn pinnekjøtt

Kun en time i hver kommune

Per Magne Eikeland Røde Kors

LETER ETTER EIENDELER: Frivillige fra Røde Kors leverer tilbake verdifulle eiendeler til de som mistet huset sitt i flommen i Odda.

Foto: Oddgeir Berland Øystese

Statsministeren skal besøke alle fire kommunene i løpet av lørdagen. Derfor blir hun ikke lenge på vært sted. En time er alt hun har i hver kommune, ifølge programmet.

I de flomrammede kommunene vil statsministeren også møte frivillige, ansatte som har vært ute i felten og kommuneledelsen.

Klokken 10.30 lørdag morgen ankommer hun Odda. Derfra flyr hun videre til Voss. Fra Voss går ferden videre til Aurland-Flåm. Siste stopp på programmet er Lærdal.

Hvis været skulle bli dårlig og gi vanskelige flyforhold kan hele eller deler av besøket bli avlyst.