Løper Knarvikmila for 30. gang

Sverre Sæbdal (62) har vært med på samtlige løp siden den spede starten i 1983.
– Mila betyr kolossalt mye for både Knarvik og regionen, sier han.

Sverre Sæbdal og venner på joggetur ved Knarvik Stadion

TRENER TIL MILA OG HALVMARATON: Sverre Sæbdal (i midten) på trening ved Knarvik stadion, sammen med Svein Flatøy (t.v.), Arnfinn Austegard (bak) og Kurt Hatten (t.h.)

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Søndag samles flere tusen mennesker i Knarvik, like nord for Bergen, for en av årets aller største norske løpsfester. Det er 30. gang Knarvikmila blir arrangert og arrangøren håper på tangering eller forbedring av rekorden fra 2010 på vel syv tusen deltakere.

LES OGSÅ: Haille Gebrselassie til Knarvikmila for andre gang

Knarvikmila

LØPSFEST: I 2010 var over syv tusen mennesker med på Knarvikmila. (Arkiv)

Kåre Nesse

LØP MILA 28 GANGER: Kåre Nesse fra Seim er likevel med fortsatt og løper i år den lengste naturløypen.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK
Knarvikmila

SATSER PÅ HALVMARATON: I 2009 gikk det første halvmaraton-løpet under Knarvikmila. (Arkiv)

Foto: Arthur Kleiveland, Nordhordland

NRK.no møtte tidligere denne uken Sverre Sæbdal og flere kompiser på trening ved Knarvik stadion. 62-åringen fra Knarvik har vært med på samtlige løp siden starten i 1983 og har ingen planer om å trappe ned.

Tror bredt tilbud har gitt suksess

– De siste tre årene har jeg løpt både mila og lørdagens halvmaraton. Det er planen i år også. Men i tidligere år var jeg litt mer opptatt av å løpe på tid. Slikt er ikke lenger fullt så viktig for meg, sier Sæbdal til NRK.no.

Han tror mye av forklaringen på Knarvikmilas suksess skyldes det brede tilbudet, som strekker seg langt utover tikilometersløpet.

I år kan folk velge mellom 10 km, 5 km, halvmaraton, fjordtur fra Bergen/til Knarvik (26 km), skogsløpet Knarvik Xtrem (12/5 km), samt flere ulike naturløyper. I tillegg arrangeres det også ungdomsløp, Minimila (barne- og ungdomsskole) og Knøttemila (under skolealder).

– Har noe for alle

– Her kan alle være med, fra de helt små til de som er godt oppe i årene. Jeg tror eldste deltaker har vært på rundt 90 år. Folk kommer langveis fra for å være med her, sier Sæbdal.

– I tillegg er det kjekt å være med på. Du møter masse folk, og stemningen både på banen og rundt arrangementet er veldig god, sier 62-åringen.

En annen som har vært med i alle år, er Kåre Nesse (77) fra Seim i Lindås. Etter å ha deltatt på tikilometeren i 28 år, gikk han i 2010 over til å gå den lange naturløypen under arrangementet.

– Mye prestisje i å slå naboen

– Jeg er jo ikke helt ungdom lenger, men jeg har vært interessert i idrett siden jeg var guttunge. Derfor må jeg jo være med fortsatt, sier Nesse.

–Før var det jo litt prestisje involvert. Siden mila blir målt på tid, var man jo alltid ute etter å slå naboen. Men de siste årene var målet mitt bare å fullføre, sier 77-åringen, som tidligere drev bensinstasjonen på Seim.

– Mila setter Knarvik på kartet

Både Nesse og Sæbdal er enige om at den årlige løpsfesten er blitt svært viktig for både bygden og regionen.

– Den setter både Knarvik og Nordhordland på kartet, sier Kåre Nesse.

– Spør du folk andre steder hva de forbinder Knarvik med, så tror jeg mange vil svare «Knarvikmila», sier Sverre Sæbdal.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.