Løp Knarvikmila – på bare foten

Først løp han en halvmaraton uten sko, så stilte Lars Bjørbæk til start på en 10-kilometer barføtt. – Det gjør ikke vondt, det blir bare litt varmt under foten, sier barfotløperen.

Lars Bjørnbæk

HARDHUDET: Her går Lars Bjørbæk i mål etter å ha løpt 31 kilometer på under 24 timer - barfått.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

Mens de over 600 konkurrentene kom i mål med sko, krysset Lars Bjørbæk (29) mållinjen på Knarvikmila helt barføtt.

Da hadde han løpt ti kilometer på asfalt og grusveier, uten at det så ut til å ha satt sine preg på fotsålene til Flora-løperen.

– Gjør ikke vondt i det hele tatt

– I dag gikk det veldig fint, det gjør ikke vondt i det hele tatt. Du blir skitten, men det er alt. Det var litt verre i går, sier Bjørbæk.

Barfotløper

INGEN SÅR: Føttene til Lars Bjørbæk hadde ingen sår etter dagens nakne innsats på Knarvikmila.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

Mila han løp i dag var det nemlig det andre løpet på to dager – kun utstyrt med det naturen har gitt ham av beskyttelse på bena. I går løp han nemlig den 21 kilometer lange halvmaratonen under Knarvikmila-helgen på samme måten.

– I går fikk jeg litt problemer på slutten, men det er normalt. En blir sliten og litt varm under sålen, men det er bare litt hvile som skal til og i går hvilte jeg mye, sier han i målområdet etter 10-kilometeren.

Florø-karen gjorde det slett ikke verst på resultatlisten, tross mangelen på fottøy. På halvmaratonet ble han nummer 72 av 267 deltakere. På mila kom han inn blant øverste tredjedel som nummer 175 av 555 registrerte deltakere

Løper for å unngå skade

Etter å ha tilbakelagt 31 kilometer på asfalt, grus og i natur på under 24 timer, forteller han hvorfor han velger den spesielle løpemetoden.

– Det gir mindre belastning, og det er en annen måte å løpe på. Jeg løper kortere steg enn mange andre, og må løpe på denne måten for å unngå skader. Når jeg løper med sko, lander jeg på hælen, mens nå lander jeg på tåputene.

Lars Bjørbæk

BART PÅ ASFALT: Her Lars Bjørbæk midt på Nordhordlandsbrua under gårsdagens halvmaraton. Bjørbæk fullførte 21 kilometer barføtt og kom i øverste sjikte på resultatlisten.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

- Jeg vil ikke skade meg, og det er hele grunnen til at jeg gjør dette. Det er og en naturlig måte å løpe på, sier 29-åringen.

LES OGSÅ: Legenden Haile Gebrselassie på Knarvikmila i går

Blemmer og blod i starten

På sin Twitter-konto kaller han seg selv barfotløper, langdistanseløper og terrengløper. Han har løpt uten sko i fire år nå.

– I begynnelsen når du trener opp blir du sår, men du må bare trene, trene, trene. Da jeg begynte var det blemmer og blod og det hele, sier barfotløperen.

Lars Bjørbæk barfotløper

MARATON NESTE: Etter 31 kilometer barføtt denne helgen, sikter Lars Bjørbæk seg nå inn på Oslo Maraton.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

29-åringen begynte selv med skoløs løping etter å ha møtt en annen løper som hadde slitt med skader, og la vekk skoene. Ifølge Bjørbæk er det en liten, men stadig voksende gruppe Norge som velger å løpe og gå barføtt.

Olso Maraton neste

Etter de to løpene i Knarvik i helgen, gjør han seg klar til en enda større oppgave neste helg. Da venter først 42 kilometer barfotløping i Oslo Marathon, før han gir seg ut på Oslo Bratteste.

– Det er ikke noe problem. Det handler bare om hvile, hvile og spising, sier den hardhudede løperen.