Hopp til innhold

Litteraturhuset i Bergen er åpnet

Kjendisene var på plass da byens forfattere fikk sitt eget hus midt i Bergen sentrum. – Kaféen her kommer til å bli veldig viktig, mener artist Heidi Marie Vestrheim.

Kjendisene stod i kø da Litteraturhuset i Bergen ble åpnet torsdag 31. januar.

STOR FESTIVITAS: Ordfører Trude Drevland kastet glans over åpningen av Litteraturhuset.

Huset i Østre Skostredet ble åpnet av byrådsleder Monica Mæland ved 18.30-tiden, foran blant andre Trude Drevland, BT-redaktør Gard Steiro og daglig leder for Litteraturhuset, Kristin Helle Valle.

– Huset skal være en rendyrket debattarena, og er det noe sted det burde være levedyktig, er det i Bergen, sa Monica Mæland under åpningen, skriver bt.no.

– Vil glede seg til å lese her

Salene i litteraturhuset er så små at seansen ble overført på storskjerm i de andre rommene for at alle de fremmøte skulle få alt med seg.

– Det er veldig bra at vi har fått dette huset. Tidligere har arrangementer vært spredt rundt omkring. Nå har vi plutselig et hus å forholde oss til. Jeg tror forfatterne kommer til å glede seg til å lese og debattere her, sier forfatter Frode Grytten til NRK.no.

Grytten opptrådte selv ved åpningen, hvor han leste en satirisk tekst over bergenske forfattere.

– Jeg opplever dem som veldig forskjellige og uensartede. Men samholdet er fint. Folk er rause med hverandre, i alle fall slik jeg opplever det, sier Grytten.

– Betyr mye med en slik stue

Artist Heidi Marie Vestrheim fra Øystese, også kjent fra NRK Super, var også på plass og gleder seg over å endelig ha et stamsted i «hjembyen».

– Det betyr mye å ha en slik stue der utøvende kunstnere kan treffes i alle slags former. Jeg bruker selv litteraturhuset i Oslo masse. Kaféen her blir veldig viktig, for her kan man gå og treffe kolleger, sier Vestrheim til NRK.no.