Leverte to tusen underskrifter til ordføreren

I dag skal politikerne avgjøre om Bergen får reklame i byrommet. På vei inn til møtet ble de møtt av demonstranter. – Det blir en vanskeligere avgjørelse for politikerne nå, sier ordfører Trude Drevland (H).

Drevland

2003 STEMMER: Ordfører Trude Drevland tok imot stemmene på vegne av bystyret i dag. Petra Helgesen i Miljøpartiet De Grønne (t.h.) håper politikerne utsetter avgjørelse i saken.

Foto: Maria V. Ramstad

En gruppe står samlet utenfor byrommet i dag tidlig og roper «nei til reklame». Byrådet i Bergen har bedt bystyret om å stemme ja til reklame i byen.

De vil åpne for reklame i det meste av byen, også i det historiske bysentrum. Unntaket er Torgallmenningen, Torget og området rundt kunstmuseene ved Lille Lungegårdsvann.

Miljøpartiet De Grønne holdt demonstrasjon i Bergen sentrum denne uken.

Se video av demonstrasjonen:


I dag skal politikerne avgjøre om Bergen får reklame i byrommet. På vei inn til møtet ble de møtt av demonstranter. – Det blir en vanskeligere avgjørelse for politikerne nå, sier ordfører Trude Drevland (H).

Foto/redigering: Sigurd Hamre

Motstanden har vært stor blant innbyggerne. Biskop Halvor Nordhaug vil ikke slippe forbrukerpress løs på samfunnet. Ungdommens bystyre mener reklamen er skadelig for unge, som blir påvirket av kroppsidealer i bildene.

Nå har Miljøpartiet de Grønne samlet inn 2003 underskrifter, for å få folkeavstemning der alle bergensere kan avgjøre saken.

«Ikke selg byen vår»
Reklame

REKLAME: Forslaget byrådet har lagt fram, åpner for reklame i busslommer og bybanens holdeplasser.

Foto: Illustrasjon

– Vi har ikke samlet inn underskrifter mot reklame, men for en folkeavstemning, sier Petra Helgesen i Miljøpartiet de Grønne.

Pedersen overrakte 2003 underskrifter til ordføreren, men sier at de ikke ville ha hatt vansker med å skaffe langt flere dersom de hadde hatt mer tid til kampanjen.

– Alle vi som er her i dag mener Bergen bør ha rett til å mene noe om byens arealer. Det er ikke sånn at bystyret skal kunne selge byen vår for en billig penge. Vi eier alle byen vår, og derfor vil vi ha en folkeavstemning, sier Pedersen.

SISTE: Miljøpartiet De Grønne la fram forslag om folkavstemning på bystyremøtet. Rødt, Sp og SV støttet forslaget, men de var i mindretall. Dermed har bystyret stemt imot folkeavstemning, og saken blir avgjort i bystyret i dag.

– Gjør det vanskelig for politikerne

Ordfører Trude Drevland (H) takket de oppmøtte for sterkt engasjement og lovte å ta med seg underskriftene til bystyret.

– Det er noe av det kraftfulle med denne byen, at vi har sånt et engasjement og eierskap til byen. Så vil resultatet av avstemningen i dag avgjøre hva som skjer i saken, sier Drevland.

Drevland sier demonstrasjonene den siste tiden vil bli brukt i debatten av politikerne.

– Det er sånn at vi har kommet veldig langt med behandlingen av saken, men det kan være med å påvirke politikerne likevel. Det er vanskeligere å fatte en avgjørelse i saken nå, og det syns jeg er helt greit, sier Drevland.

Byreklame

'NEI TIL REKLAME': Demonstrantene tok imot politikere på vei inn til bystyremøtet i dag.

Foto: Espen Hobbesland

For og mot

For ni år siden bestemte politikerne at byen skal holdes fri for reklame. I byer som Oslo og Stavanger har politikerne stemt ja. Drevland er blant politikerne som kommer til å stemme for byreklame i Bergen.

– Jeg er opptatt av at vi skal ha et fellesskap som fungerer, med offentlige toalett og gode bussholdeplasser, sier Drevland.

– Det er feil å koble det slik at vi trenger reklame for å få offentlige toaletter. Det kan vi få penger til på annet vis, svarer Helgesen.

– Miljøpartiet de Grønne er imot byromsreklame, og det er fordi det vil endre byen radikalt. Det er visuell støy, og dersom bystyret åpner for reklame nå vil det komme flere aktører senere.

For kort tid siden la finansbyråd Liv Røssland (Frp) den økonomiske situasjonen i Bergen. Byen har havnet i en økonomisk knipe, og vurderer å innføre eiendomsskatt for å få inn inntekter.

– Vi er ikke i en helt strålende økonomisk situasjon, men ... begynner ordfører Drevland forsiktig, før hun blir avbrutt av demonstranter som roper «nei til reklame».

Demonstrasjon mot reklame

HJALP IKKE PÅ FYLKESTINGET: Demonstranter møtte opp da Fylkestinget først tok stilling til reklame. Fylkespolitikerne stemte ja, og nå er det opp til bystyret.

Foto: Turid Rogne