Hopp til innhold

Levende krabber tilbake på Fisketorget

– Jeg føler meg velkommen tilbake, sier krabbefisker Erik Riisnes. For første gang på flere år kunne han selge levende krabber på Fisketorget.

levende krabber

KRABBEFISKER: Erik Riisnes har stått på Fisketorget med levende krabber i mange år. Men det begynner å bli en god stund siden. Nå er han tilbake, takket være dispensasjon.

Foto: Stian Røkenes / NRK

– Du hiver den oppi kokende vann, så lar du den trekke i 25 minutter i godt saltet vann. 30 kroner stykket, takk, sier krabbefiskeren Erik Riisnes til en kunde. Kunden kjøper fire krabber og får kokeanvisningene på kjøpet.

Det er Vest-Norges Fiskarlag som har gitt krabbefiskeren midlertidig dispensasjon som gjør at han kan selge levende krabber på Fisketorget.

  • Les også:

krabbe

HALLAIEN: Hunnkrabber av middels størrelse er best akkurat nå, så tidlig i sesongen, ifølge ekspertisen.

Foto: Stian Røkenes / NRK

Flere år siden sist

Erik Riisnes har solgt levende krabbe på Fisketorget i mange år tidligere, men de to siste årene har det vært stopp for den typen handel. Denne regnfulle lørdagen stopper både turister og bergensere opp, ser, kjøper og slår av en prat med fiskeren og datteren Karen Margrete Riisnes.

– Det er tydelig at folk synes det er kjekt å kunne kjøpe levende krabbe. Men dette er første dagen, så rykte må spre seg litt. Når folk ser at vi er her, så kommer de, sier Erik Riisnes.

Den siste uken har han fanget rundt 400 krabber som ble hentet opp i natt og i morgentimene. Og det kravler og klyper i stablene med fiskekasser på Torget.

– Dette har vært et savn, så det er helt supert å kunne få kjøpt levende krabbe på Torget igjen, sier kunde Lillian Brattholmen. Hun har akkurat kjøpt en bærepose med lørdagskos.

levende krabbe

FAR OG DATTER: Erik Riisnes får hjelp til krabbesalget av datteren Karen Margrete Riisnes.

Foto: Stian Røkenes / NRK

Dette er bare starten

For Erik Riisnes er dette starten på krabbesesongen. Og akkurat nå mener han det er de middels store hunnkrabbene som er best.

– De store hunnkrabbene bruker lenger tid på å få rogn, forklarer småbrukeren og krabbefiskeren fra Masfjorden.

Hans plan er å selge levende krabber på Fisketorget hver lørdag til midten av oktober.

– Da begynner folk å få mer lyst på julemat, sier han.