Vil undersøke nettverket til ekstrem blogger

Mens Eivind Berge (34) sitter varetektsfengslet vil politiet finne ut om han har potensielt farlige sympatisører.

Eivind Berge og forsvarer Henrik Birkeland

I FENGSEL: Eivind Berge kaller seg antifeminist, men er siktet for forherligelse av, og oppfordring til, vold mot politiet. Her er han sammen med forsvarer Henrik Birkeland under fengslingsmøtet i Nordhordaland tingrett på fredag.

Foto: NRK

Fredag ble den ekstreme antifeministen og polithateren varetektsfenglset i to uker for å oppfordre til ulovlige handlinger.

– Vi skal gjennomgå et ganske omfattende databeslag. Vi skal gjennomgå telefoner, vi skal forsøke å kartlegge hvilke personer han har hatt kontakt med. Sannsynligvis vil vi også gjennomføre noen avhør, forteller politiadvokat Rudolf Christoffersen til NRK.no.

Eivind Berge vil, etter det NRK.no erfarer, ikke anke varetektsfengslinga.

Kan ha påvirket farlige personer

– Hvem er det dere vil snakke med?

– Vi ønsker ikke å gå ut med hvem vi vil snakke med, men det er personer som er i kretsen rundt den siktede, sier Christoffersen.

Forfatter og journalist Øyvind Stømmen sier at han forstår at politiet har pågrepet Eivind Berge.

– Enkeltpersoner som plukker opp disse ideene kan være farlige, sier Strømmen som har skrevet bok om politisk ekstremisme på internett.

– Svært alvorlig

Rudolf Christoffersen

ALVORLIGE TRUSLER: – Vi har valgt å ta det han skriver på alvor. Han har vært veldig konkret i forhold til hva han oppfordrer folk til å gjøre, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Eivind Berge skrev i fjor at håpet å være den første som begikk et politisk motivert mord på en politimann, men at han ikke har drept fordi han fikk en kjæreste.

Christoffersen kan ikke si om den siktede bloggeren har hatt noen konkrete planer.

– Vi har valgt å ta det han skriver på alvor. Han har vært veldig konkret i forhold til hva han oppfordrer folk til å gjøre. Oppfordringer om drap på polititjenestemenn er noe vi er nødt til å ta på alvor, og det har vi gjort i denne saken.

– Hvor alvorlig er disse truslene?

– Det er svært alvorlig fordi han er tydelig på at han vil at folk skal drepe polititjenestemenn. Det er grunnen til at vi har valgt å pågripe ham, og bedt om varetektsfengsling, sier Christoffersen.

I mars omtalte Berge en selvmordsaksjon mot russisk politi på Twitter. Da ble fem personer drept: «Dette er min type aksjon, nøye rettet mot politiet.»

Har blitt holdt øye med i lengre tid

Politiet vet ikke hva Berge drev med før terroranslagene 22. juli. Kort tid etter ytret bergenseren sin støtte til Anders Behring Breivik. Selv kaller han seg en antifeminist.

– Politiet i Hordaland og Oslo har holdt bloggeren under oppsyn i lengre tid. Det er som er spesielt er at innslagene på bloggen har blitt mer og mer konkrete, og ekstreme den siste tiden, sier Christoffersen.

Da Eivind Berge ble pågrepet onsdag i forrige uke gjorde politiet en rekke beslag.

– Vi har beslaglagt patroner, lærebøker om sprengning og sprengstoff. Sammen med uttalelsene på bloggen hans, må vi ta dette på alvor.

Berges forsvarer sier at dette er ting bloggeren har hatt fra barndommen og fått på kurs i militæret.

Plassmangel forsinker politiets arbeid

Berge sitter nå i Ålesund fengsel på grunn av plassmangel i Bergen fengsel.

– Det er selvsagt svært beklagelig, også fordi at det forsinker etterforskningen. Men slik er det bare når vi ikke har nok varetektsplasser.

Politiet ba om fire ukers fengsling med brev- og besøksforbud for Eivind Berge. Bloggeren fikk bare to av ukene uten av noen av forbudene.

– Vi forholder oss til at han sitter to uker i varetekt. Når den tid kommer vil vi se hvor langt vi har kommet i etterforskningen, og eventuelt begjære ytterligere fengsling dersom det er grunnlag for det, forteller Christoffersen til NRK.no.