Hopp til innhold

Legger ned legendarisk metalstudio

I dette rommet fant norsk black metal sitt uttrykk. Men etter 24 års drift, avvikler nå Eirik «Pytten» Hundvin driften av legendariske Grieghallen lydstudio i Bergen.

Eirik "Pytten" Hundvin gir seg etter 24 års studiodrift.

SLUTT ETTER 24 ÅR: Tiden strekker ikke lenger til for Eirik Hundvin, som selv har bakgrunn fra band som Blind Date, Tornerose, Elektrisk Regn og Monroes' turneband.

Burzums debutalbum

VIKERNES' FØRSTE: Her viser Hundvin frem masterkopien av Burzums aller første album fra 1992.

Foto: Turid Rogne / NRK

– Det kommer til å bli veldig vemodig å forlate disse lokalene. Rommet er fantastisk, det er fint å spille musikk i, og du kan se Ulrikens topp fra vinduene. Masse minner og masse tid. Store deler av yrkeslivet mitt ligger i dette rommet, sier 63-åringen.

– Skal ikke slutte med musikk

1. juni er det ugjenkallelig slutt. Jobben for Bergen Live tar for mye tid og «Pytten» har omsider innsett at han ikke rekker over alt lenger.

Selv om han fortsatt ser for seg å spille inn musikk, kommer det ikke lenger til å skje her i black metalens vugge.

– Jeg skal ikke slutte med musikk. Men hvor og hvordan jeg skal gjøre innspillinger fremover, det vet jeg ikke, sier han.

Mange artister verden over har prøvd å etterlikne det klassiske norske black metal-lydbildet. Det som skjedde i Bergen på 90-tallet, har gitt gjenklang internasjonalt i tiår etterpå.

Asbjørn Slettemark

Begynte med fotballsang og felespill

Det er ikke små navn som har spilt inn her. Band som Enslaved, Mayhem, Gorgoroth, Emperor, Immortal, Burzum, Einherjer, Helheim og Taake har alle laget plater i NRKs tidligere lydstudio med «Pytten». Men Hundvin har også jobbet med artister i helt andre sjangre, som f.eks. Kings Of Convenience.

Varg Vikernes

TROFAST: Varg Vikernes, her på et promobilde fra tidlig 90-tall, har spilt de fleste av sine plater i Grieghallen.

– Alt begynte med en sang for fotballklubben Jotun. Deretter kom jeg i kontakt med folkemusikkmiljøet. Jeg har jobbet mye med felemusikk, det er jeg veldig glad i, sier Hundvin til NRK.no.

Samtidig vokste den norske black metal-generasjonen frem, mange av dem i Bergen, sterkt inspirert av band som Venom, Darkthrone og Mayhem.

Første gang Hundvin kom i kontakt med sjangeren, var da han ble oppringt av en gammel klassekamerat.

Samtalen forløp omtrent slik:

Har ikke du studio?
– Jo.
– Sønnen min har et band og vil gjerne spille inn noe.
– Flott!
– Si ikke det, du har ikke hørt musikken ennå....

Pyttens første produksjoner

DE FØRSTE: Eirik Hundvin viser frem noen av de første innspillingene han gjorde med black metal-band, demoer for Amputation og Old Funeral. Medlemmene dannet senere langt mer kjente Immortal.

Foto: Turid Rogne / NRK

Ville klargjøre lydbildet

Immortal på Trondheim Rockfestival

TIDLIG I STUDIO: Olve «Abbath» Eikemo i Immortal har spilt inn i Grieghallen helt siden 1990.

Foto: Jørn Gjersøe, NRK

– Uttrykket var ekstremt, men det var også meningen. Da jeg hørte det, tenkte jeg: «Dette er helt vanvittig kaotisk». Jeg så det som min oppgave å klargjøre det lydbildet de serverte meg, som for folk flest sikkert fremstår som kaotisk og hemningsløst. Men det inneholdt en veldig intensitet. De mente det så sterkt at det var helt fantastisk. Det var noe av det jeg elsket ved det, sier «Pytten».

En av platene Hundvin setter mest pris på, er Mayhems «De Mysteriis Dom Sathanas», som ble spilt inn i 1992 og 1993, med Øystein «Euronymous» Aarseth på gitar og Varg Vikernes på bass. Albumet ble gjort ferdig av de øvrige bandmedlemmene i 1994, etter at Vikernes knivdrepte Aarseth 10. august 1993.

– Det er den platen jeg liker best å lytte til og muligens er mest glad i. Men det ble jo bare til at vi laget den ene platen, sier 63-åringen.

– Musikerne er mine venner

Mayhem "De Mysteriis Dom Sathanas"

FAVORITT: Hundvin har kun spilt inn ett album med Mayhem, som da inkluderte både Øystein Aarseth og Varg Vikernes.

Han forteller at han kjenner de fleste musikerne personlig og regner dem som sine venner. Varg Vikernes har spilt inn en rekke plater med «Pytten», både før og etter drapet på Aarseth. De to har samarbeidet i 20 år, helt fra debutalbumet i 1992 til fjorårets utgivelse «Umskiptar».

– Hvordan var det å jobbe med folk som var involvert i så dramatiske hendelser som de norsk black metal opplevde på 90-tallet?

– For meg var det alltid musikk jeg jobbet med. Jeg forholdt meg til musikken og ble kjent med musikerne. Det du nevner, er blitt «den andre siden», det som ligger utenfor meg. Men det var jo litt spesielt. Jeg kjente folkene som var involvert og ble litt forundret. Jeg visste ikke helt hvordan jeg skulle forholde meg til det, sier Hundvin.

LES OGSÅ: - Varg er en snill og høflig mann

Eirik «Pytten» Hundvin

- VEMODIG: Hundvin innrømmer at det blir tøft å forlate Grieghallen lydstudio etter 24 år.

Foto: Turid Rogne / NRK

«Pyttens barn»: – Kjempekjekke folk

Selv forteller han om kun god steming i studio under innspillingen av selv de mest ekstreme og beryktede utgivelsene.

– Til og med mine barn syntes det var kjempekjekke folk, sier Pytten, som er far til den tidligere håndballspilleren Mia Hundvin.

Nå kommer det å gå forbi Grieghallen til å bli som når jeg går forbi stedet hvor jeg giftet meg. Da kommer jeg til å tenke: Der inne skjedde store ting en gang i tiden.

Ivar Peersen, Enslaved
Ivar Peersen

BESTEMT UNGDOM: Ivar Peersen i Enslaved gjorde voldsomt inntrykk på Hundvin allerede som 16-åring.

Foto: Christian Misje / Nuclear Blast/Warner Music

En av musikerne som gjorde sterkest inntrykk på den erfarne produsenten, var den gang 16 år gamle Ivar Peersen i Enslaved, som styrte bandets økonomi med hard hånd da gruppen spilte inn debutalbumet «Vikingligr Veldi» i 1994.

Peersen passet budsjettet

– Ivar satt bak meg og skrev, noterte og spurte om alt mulig. Faren hadde sagt at han måtte passe på budsjettet, holde greie på det hele og se ting at ting ble gjort. Jeg forsikret ham: «Jeg skal ikke blakke dere».

– Det var egentlig veldig bra at han gjorde det. Han har jo senere vist seg å være en veldig dyktig kar med tanke på å få frem bandet sitt og videreutvikle uttrykket, sier «Pytten»

LES OGSÅ: Enslaved stoppet av snøstorm