Hopp til innhold

– Debatten har sporet av og er blåst ut av dimensjoner

Høyre gikk til valg på nasjonalt tiggeforbud. Nå hevder partiet at det er fornøyd med å legge debatten død.

Peter Christian Frølich i Stortinget

– FINT Å LEGGE DEBATTEN DØD: Peter Christian Frølich i justiskomiteen (H) bekrefter at regjeringen dropper forslaget om tiggeforbud.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Dette lever vi i Høyre veldig godt med, sier Peter Christian Frølich, som sitter i justiskomiteen for partiet.

Frølich bekrefter at Regjeringen har trukket forslaget om et nasjonalt tiggeforbud. Det skjer etter at Senterpartiets stortingsgruppe har bestemt seg for å trekke støtten til forslaget som nå er sendt på høring. Fremskrittspartiet kaller SPs snuoperasjon uryddig.

– Senterpartiet må nå svare sine eigne, for de er ført bak lyset, sier stortingsrepresentant Harald T. Nesvik (Frp).

Marit Arnstad

STØTTER IKKE: Marit Arnstad, parlamentarisk leder i Senterpartiet, sier at partiet nå ikke vil støtte regjeringens forslag til tiggeforbud.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Forslag som har ført til debatt og massiv kritikk av Regjeringen. Høyre-politikeren mener debatten om temaet har sporet fullstendig av, og at det nå er fint å kunne legge den helt død.

– Folk misforsto med vilje

– Alle debatter kan bli blåst ut av dimensjoner, og det er nok det som har skjedd her. Plutselig begynte folk å snakke om at det skulle være forbudt å være fattig, eller forbudt å drive veldedighet. Det er en avsporing av debatten. Det var aldri intensjonen, og det hadde selvfølgelig ikke noe parti på Stortinget stemt for. Men det er vel gjerne opportunt å misforstå slike forslag med vilje for å tegne et bilde av en regjering med dårlige intensjoner, selv om det overhodet ikke er tilfelle. Debatten var i ferd med å ta helt gal retning, mener Frølich.

Høyre-representanten holder frem regjeringsplattformen der Høyre og Frp fikk støtte fra Senterpartiet til å innføre en lokal ordning, slik det ble gjort i sommer.

– Det som hele tiden har vært intensjonen fra vår side er å ramme den systematiske organiserte tiggingen, der det også gjerne er bakmenn som profitterer på en tiggeindustri. Det var aldri vårt primærstandpunkt at vi ønsket et nasjonalt forbud. Det vi opprinnelig ønsket var en kommunal løsning som man skulle ordne lokalt, sier Frølich.

Gikk til valg på nasjonalt tiggeforbud

Men i regjeringspartienes partiprogram, som Høyre og Frp gikk til valg på, nevnes et nasjonalt forbud.

– Det er riktig at partiprogrammet i utgangspunktet inneholdt formuleringer om det. Men i regjeringsplattformen ble man enige om at det man ønsket var en kommunal ordning. Det er bare å registrere at Senterpartiet først pushet veldig kraftig på for å få et nasjonalt tiggeforbud, for deretter å snu i døren og gå mot seg selv. Det får de stå for, men vi lever som sagt veldig godt med dette, sier Frølich.

– Rygger Høyre ut av en vanskelig sak her?

– Vi har ønsket et kommunalt forbud, det var det vi foreslo i juni, og det er det som er vedtatt. Det var Senterpartiet som pushet for nasjonalt forbud. At de ikke vil det lenger er vel egentlig bare å registrere. Det er på mange måter greit å legge debatten helt død, for den var i ferd med å ta helt gal retning, svarer Høyre-politikeren.