Lege er skeptisk til vaksine

- Svineinfluensavaksinen kan gjøre at du er dårligere rustet til neste influensa, sier lege.

Vaksinering
Foto: Vestad, Roar / Scanpix

Det er allmennlege i Bergen Alexander Geelmuyden som kommer med utspillet som møter motbør blant kollegaer. Han mener at influensaen styrker immunforsvaret til friske folk.

- Effekten av en vaksine er forholdsvis kortvarig, mens effekten av en gjennomgått sykdom varer stort sett livet ut, sier han.

Vil vaksinere alle

Torsdag gikk smittevernoverlege Øystein Søbstad i Bergen kommune ut og sa at alle som bor i kommunen skal beskyttes mot svineinfluensa-pandemi.

- Vi har ikke noen hjemmel for å pålegge noen, men vi henstiller til alle å la seg vaksinere. Og hvorfor vi gjør det? Jo, fordi det er en måte å stoppe pandemiens utbredelse på, sier han til NRK Hordaland.

LES OGSÅ: Vil vaksinere 252 918 bergensere

Dette er Geelmuyden uenig i. Han er skeptisk til om vaksinen er til det beste for alle fordi erfaringene viser at folk som har vært gjennom en lignende sykdom ikke blir syke. De blir rett og slett immune.

- I tillegg viser det seg at de som blir syke får dette svært lett og dermed ser det ikke ut til å være noe fare slik man først antok, sier han.

- Ren spekulasjon

Kommunelege Øystein Søbstad i Bergen.

Kommunelege i Bergen Øystein Søbstad mener alle bør ta vaksinen for å begrense utbruddet i Norge.

Foto: Kristian Ervik / NRK

Smittevernoverlegen i Bergen mener at dette er en vanlig forestilling blant enkelte om at dersom man vaksinerer så ødelegger det immunforsvaret.

- Det er ingen ting som tyder på det. Men det kan forekomme at en kan ha immuniteten litt lenger dersom man får sykdommen, men mye av dette er ren spekulasjon, sier Søbstad.

Han mener det viktigste er å begrense et utbrudd. Søbstad får støtte av Nina Langeland som er seksjonsoverlege på infeksjonsavdelingen på Haukeland universitetssykehus.

- Jeg mener det er egoistisk å ikke ta vaksinen. Vi må ha litt kollektive følelser for å beskytte de som ikke bør bli syke. Det betyr at folk bør holde seg hjemme dersom de blir syke, og også ta vaksinen, sier hun.

LES OGSÅ: Vurderer eiga legevakt for influensasjuke

Kjenner ikke virkningen

Tide forbereder store kutt i rutene

Bilist med «svineinfluensa» nektet å betale bompenger