Hopp til innhold

Lastebåt gikk på grunn ved Stord

– Styrmannen fremstod som ruset og sier han sovnet på broen, sier politiet.

MS "Faktor" på grunn ved Huglo

SOVNET I FYLLA?: Lastebåten MS 'Faktor' gikk på grunn ved Huglo tidlig mandag morgen.

Foto: Ellen Marie Nordtveit

Ellen Marie Nordtveit og familien hennes fikk seg litt av en overraskelse da de tittet ut av vinduet på øyen Huglo mellom Stord og Tysnes mandag morgen.

– Da vi så ned mot sandstranden, stod en stor lastebåt oppå skjæret, to tre meter ute i vannet fra neset. Baugen står ganske mye høyere enn bakenden, forteller Nordtveit, som er på påskeferie hos svigerfamilien.

Politiet: – Ingen lekkasjer

Lastebåten MS «Faktor» er lastet med sand og står bom fast på skjæret ved Leira på vestsiden av Huglo. Politiet ble varslet i 8-tiden mandag morgen.

– Vi kontaktet fartøyet og fikk opplyst at båten hadde gått på grunn i femtiden på morgenen. Det er ikke oppdaget skader på skipet, verken vannlekkasje inn i båten eller oljelekkasje ut i vannet. Mannskapet var uskadd, sier operasjonsleder Svein Sørensen ved Haugalandet og Sunnhordland politidistrikt.

MS "Faktor"s rute før grunnstøtingen

ROTET MED RUTEN: Dette kartet viser MS 'Faktor's bevegelser i forkant av grunnstøtingen.

Foto: Google Maps

Tok blodprøve av styrmannen

– Vakthavende styrmann, som førte fartøyet i natt, fremstod som ruset og ble tatt med til legevakten på Stord for blodprøve. Han hevdet selv at han hadde sovnet på broen. Det foreligger ingen mistanke om at noen av fartøyets øvrige mannskap var ruset, sier Sørensen.

Politiet slår også fast at lastebåten var på ville veier i forhold til den planlagte seilingsruten.

– Vi kan se at ved innløpet til Hardangerfjorden har båten foretatt noen kursendringer, for å si det slik. Han har kjørt litt frem og tilbake, før han har tatt retning Langenuen norodver mot Langenuen og gått på grunn, sier Sørensen.

– Prøvde å flytte last for å komme løs

Lastebåten hadde en besetning på fem personer. To menn fra Havnevesenet kom til stedet ved nitiden, ifølge Nordtveit, og har gått om bord i båten. I tillegg har politi og lokalt brannvesen rykket ut for å sjekke mannskapet og eventuelle lekkasjer.

MS "Faktor" på grunn ved Huglo

BOM FAST: MS 'Faktor' venter nå på taubåt for å komme løs fra skjæret.

Foto: Else Marie Nordtvedt

Mannskapet på MS «Faktor» trodde først de ville klare å trekke båten av land for egen maskin ved flo sjø, men undersøkelser viser at båten stod så bom fast at de trengte hjelp av taubåt for å komme løs. Båten ble trukket av land litt ut på formiddagen og var ved 13-tiden på vei til verft i Ølen for undersøkelser.

– Det står en gravemaskin på dekk, som de har brukt til å flytte på lasten, sikkert i et håp om å lette vekten på fremre del av båten. Men det ser ikke ut at det har hjulpet, sier Ellen Marie Nordtvedt.

Sjøfartsdirektoratet varslet

Styrmannen kan nå vente seg et sviende oppgjør med påtalemyndigheten. Saken vil bli etterforsket av lensmannskontoret på Stord.

– Sjøfartsdirektoratet er varslet om forholdet, sier operasjonslederen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.