Hopp til innhold

Lar være å stenge Hardangervidda for å hindre spredning av skrantesyke

For å hindre at den smittsomme dyresykdommen skrantesyke sprer seg blant villrein, vil Miljødirektoratet la være å stenge riksvei 7 over Hardangervidda av hensyn til dyrene i vinter.

Reinsdyr ved Balvatnet

VILLREIN PÅ HARDANGERVIDDA: Hardangervidda er Norges største villreinområde. Siden 2003 har riksvei 7 blitt stengt midlertidig når villreinflokker har vært i ferd med å krysse veien. Det vil den ikke bli i år.

Foto: Øyvind Skogstad

Siden 2003 har Miljødirektoratet og Statens vegvesen hatt en avtale om at riksvei 7 over Hardangervidda kan stenges midlertidig om vinteren, dersom villreinflokker er i ferd med å krysse veien.

I vinter blir det imidlertid ikke aktuelt å stenge veien av hensyn til villreinen. Årsaken er faren for at skrantesyke skal smitte flere dyr.

– Det er en spesiell situasjon, for vi ønsker fortsatt at rein skal ha mulighet til å passere riksvei 7. Men fordi vi ikke har påvist syke dyr sør for Bergensbanen, forsøker vi å unngå at vi får store ansamlinger av dyr lengre nordover, sier seniorrådgiver Erik Lund ved viltseksjonen i Miljødirektoratet, til NRK.

Det er påvist tre tilfeller at skrantesyke i Nordfjella villreinområdet nord for Hardangervidda i år, ifølge Miljødirektoratet. Frykten er at sykdommen skal spre seg fra Nordfjella til Hardangervidda villreinområde.

Skulevika Hardangervidda

KAN STENGES: Hardangervidda vil trolig bli stengt mange ganger i vinter i forbindelse med dårlig vær, men vil ikke bli stengt av hensyn til villrein slik den har blitt tidligere år.

Foto: Webkamera / Statens vegvesen

Dødelig sykdom

Chronic Wasting Disease (CWD), eller skrantesyke, er en smittsom prionsykdom. Kroppen danner deformerte protein som hoper seg opp i hjernen og fører til celledød.

Skrantesyke kan smitte både direkte mellom dyr og gjennom miljøet, og er dødelig for dyr som blir smittet.

Lund i Miljødirektoratet understreker at beslutningen om å ikke stenge veien av hensyn til dyrene i vinter, ikke er permanent.

– Målet på lang sikt er at det fortsatt skal legges til rette for at dyr kan beite ved og passere over riksveg 7, sier han.

Hardangervidda er Norges største villreinområde med mellom 11 og 12.000 villrein.