Tusenlappen i ny drakt: – Havmotiv viktigere enn kjente personer

NORDNES (NRK): Norges Bank lanserte den nye 1000-kroneseddelen i Bergen torsdag. – Lekker, mener havforskningsdirektøren.

Øystein Olsen, sentralbanksjef

VISER FREM MOTIVET: Sentralbanksjef Øystein Olsen viser frem den nye seddelen sammen med havforskningsdirektør Sissel Rogne.

Foto: Cato Heldal Kristensen / NRK

Seddelen er den åttende i rekken av tusenlapper og har en bølge som hovedmotiv. På baksiden ser man horisonten på havet.

Trykker stadig færre tusenlapper

De fire første valørene i den nye seddelserie ble utgitt i 2017 og 2018. I dag var turen kommet til den siste.

Sentralbanksjef Øystein Olsen forteller at havet er gjennomgangstema på den nye seddelrekken som kommer til å vare i flere tiår.

Vi har gjort et veldig viktig valg denne gangen. Vi har gått fra portretter av kjente personer til noe som kanskje er enda viktigere for nasjonen, nemlig havet.

Den formelle lanseringen fant sted på Akvariet i Bergen, hvor bergenserne også kunne veksle til seg en helt ny 1000-kroneseddel.

Den gamle utgaven av seddelen kan fortsatt brukes i ett år fra og med i dag.

Nye 1000-lapper

BØLGE: Seddelen har en bølge som hovedmotiv, og på baksiden ser man horisonten på havet.

Foto: Norges Bank/ NILS S. AASHEIM

Tusen kroner i dag er ikke det samme som det var for mange år siden. Seddelen brukes mindre enn før, mye grunnet at den ikke er tilgjengelig i minibanker på samme måte som før.

Det trykkes stadig færre tusenlapper. Mellom 2007 og 2008 var det om lag 26 millioner tusenlapper i omløp, i fjor var det nede i 14 millioner.

– Kunstnerisk lekkert og knallhardt viktig

I forbindelse med lanseringen av den siste seddelen i rekken, fikk sentralbanksjefen være med på et tokt med Havforskningsinstituttet (HI) sitt forskningsfartøy «Johan Hjort».

Toktet gikk fra Nordnes i Bergen, og underveis ble det demonstrert hvordan HI jobber med å innhente klimadata fra vannmassene.

Havforskningsdirektør Sissel Rogne er svært glad for valget av hovedmotivet på den nye seddelen.

– Det er så kunstnerisk lekkert men samtidig så knallhardt viktig at det får frem havets betydning for nasjonaløkonomien og klimaet.

Under tokten torsdag morgen fikk sentralbanksjefen og andre fra Norges Bank se hvordan HI driver havforskning. Blant annet målte de temperaturer i havet.

– Havet er viktig for klimaet, og temperatur er grunnlaget for å forstå havet og hvordan det nå endrer seg i et klimaperspektiv, sier Rogne.

Havforskningsdirektør Sissel Rogne

VIKTIG Å FOKUSERE PÅ HAVET: Havforskningsdirektør Sissel Rogne er svært glad for valget av hovedmotivet på den nye seddelen.

Foto: Erlend Astad Lorentzen / HI

Synker i verdi

Ifølge sentralbanksjef Olsen er tusenlappen som ble presentert i dag er verdt 25 prosent mindre enn tusenlappen for ti år siden.

– Og den første tusenlappen som kom i 1877, tilsvarte 1,35 ganger en årslønn. Hvis vi skulle hatt en sånn valør i dag, måtte vi hatt en 750.000-kroneseddel, sier Olsen