Hopp til innhold

Landslagskeeper brakk ryggen

- Jeg var redd flammene skulle ta meg, sier Nora Gjøen (15), som nyttårsaften måtte hoppe ut fra tredje etasje for å berge livet.

Nora Gjøen

SKADET: Nora Gjøen brakk ryggen da hun måtte hoppe ut av vinduet fra tredje etasje. Legene tror hun blir helt frisk igjen, og kan fortsette med fotball.

Foto: Sigfrid Kvasjord, VestNytt

Den lovende keeperen, som allerede har tre landskamper for aldersbestemte lag og har inngått avtale med eliteserieklubben Arna-Bjørnar, satt hjemme i eneboligen på Sotra og så på film sammen med broren Jonas (14) da de merket at noe var veldig galt. Røyklukt bredte seg raskt, og snart oppdaget de at hele rommet var grått av røyk.

Huset i Lyngnesveien 1. nyttårsdag

DAGEN ETTER: Slik så huset ut 1. nyttårsdag.

Foto: Odd N. Thormodsæter

14-åringen løp instinktivt ned trappene, men Nora nølte.

- Jeg tenkte ikke helt klart. Jeg så at det var helt svart ute i gangen, og tenkte at flammene når som helst kunne komme inn i rommet. Etter å ha gått litt frem og tilbake, tenkte jeg at jeg bare måtte hoppe i det, sier Nora Gjøen til VG.

- Kjente noe var galt

Det er anslagsvis syv meter ned fra vinduet i tredje etasje, som Nora hoppet ut fra. I det hun traff bakken, pådro hun seg et brudd mellom to ryggvirvler i ryggen.

- Jeg sto på huk og kjente noe var galt med ryggen. Deretter fikk jeg hjelp til å komme meg inn til en nabo, før ambulansen hentet meg, sier hun til VG.

Resten av familien oppholdt seg i husets første etasje.

- Keepertrening reddet henne

- Vi oppholdt oss i kjellerstuen sammen med venner da katten kom ned til oss i kjellerstuen. Den virket forstyrret og vi skjønte at noe ikke stemte, sier familiefar Erlend Gjøen til BA.

Politiet fikk melding om brannen klokken 2247 nyttårsaften. Brannvesenet rykket ut fra Bergen og ble møtt av et hus i full fyr da de kom frem. Huset kunne ikke reddes, men det bryr familien seg mindre om.

- Det viktigste er at alle reddet livet, sier Gjøen. Han tror datterens keepertrening er årsaken til at det tross alt ikke gikk verre med Nora. Legene regner med at hun skal bli helt frisk igjen.

- Nora landet på huk. Hadde hun landet på stive bein, hadde det helt sikkert gått enda verre. Jeg tror det var keeperrefleksen som reddet henne, sier Erlend Gjøen til VG.

Brann i Lyngnesveien

I FLAMMER: Huset sto i full fyr natt til 1. nyttårsdag.

Foto: Odd N. Thormodsæter

Huset ikke til å redde

I følge brannsjef i Bergen Brannvesen, Helge Eidsnes, som var på vakt nyttårsaften, brant huset svært raskt ned.

- Vi var raskt fremme, men det var full fyr i andre etasje da vi kom frem. Huset sto ikke til å redde. Det gikk veldig fort, sier han til nrkhordaland.no.

Brannvesenet jobbet dermed med å begrense spredning til nabohus og etterslukking.

Ifølge Eidsnes er det vanskelig å si hvorfor huset brant så raskt.

- Hvis jeg skal spekulere kan det ha vært trekk eller åpne vinduer som har gjort det. Det kan ha vært noe som har ligget og ulmet. Men nå spekulerer jeg. Vi vet ikke hva brannårsaken er, sier brannsjefen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.