Hopp til innhold

Laget fest på fjorden da festivalen måtte avlyse

ULVIK (NRK): – Alle her har støttet oss i alle år. Nå var det på tide å gi noe tilbake, sier sjefen for avlyste Hardangersus-festivalen.

Heine Totland spiller for båtfolket i Ulvik

LIV PÅ FJORDEN: Slik så det ut da Heine Totland og Twang Gang spilte under sail-in-konserten innerst i Hardangerfjorden lørdag kveld.

Foto: Tale Hauso / NRK

Heine Totland og med vossabandet Twang Gang som backing var hovedattraksjonen da festivalsjef Karna Marielle Hjelmevold inviterte hele Hardanger på fjordafest utenfor sitt eget naust i Ulvik.

– Jeg har aldri vært med på noe lignende før. Utrolig kjekt og det stikk motsatte av intimkonsert. Her står du foran en svær fjord og masse båter. Noen stod på dekk og danset, andre bare satt og koste seg. Helt spesielt og kjempeartig, sier Heine Totland begeistret etter konserten lørdag kveld.

Du har fjorden, sider, båter - hva mer trenger du? Fantastisk!

Andreas Lyhammer
Karna Marielle Hjelmevold

BRUKTE EGET NAUST: Karna Marielle Hjelmevold er festivalsjef for Hardangersus og tok i bruk sin egen nausttomt for å få liv i bygden.

Foto: Tale Hauso / NRK

Korona slo knockout på festivalen

Mini-festivalen foran festivalsjefens naust kom i stand som en erstatning for Hardangersus-festivalen, som skulle gått av stabelen 3. og 4. juli.

Kort etter at den komplette artistoversikten var klar i vinteren, slo koronaen knock-out på alt av festivalplaner, inkludert den lille festivalen som er et av årets høydepunkt i Ulvik-bygden innerst i Hardanger.

– Da var det bare å bli kreativ. Jeg tenkte at vi måtte gjøre noe annerledes for å få til noe, men hva? Alt på offentlig sted var uaktuelt. Derfor falt valget på naustet mitt, som er privat grunn. Der kan jeg gjøre hva jeg vil, sier Hjelmevold, som møter NRK i en flytende flamingo like ved konsertscenen.

Heine Totland og Twang Gang underholder på sail-in-konsert i Ulvik

SPILTE GRATIS: Heine Totland og Twang Gang var kveldens hovedattraksjon.

Foto: Tale Hauso / NRK

Festivalsjefen fikk ja av kommunen til å arrangere gratiskonsert for båtfolket, og til og med sykehjemmet like ved ga grønt lys. De lovet til og med å trille ut beboerne, slik at de skulle få med seg musikken.

Spilte gratis

Flere av artistene som opprinnelig skulle spilt takket ja til å opptre uten honorar på den nye happeningen, som Hjelmevold omtaler som «sail-in-konsert».

Foruten Totland og Twang Gang, opptrådte også shantykoret Kor som helst fra Ulvik, bluegrassrockerne Uncle Benny's Building Supplies Band fra Voss, samt rockabillybandet Vossarebels, også de fra Voss.

– Vi er veldig glade for at de stiller opp på dugnad alle sammen. Vi har jo ingen inntekter på dette, bortsett fra frivillige bidrag på Vipps, sier festivalsjefen.

All honnør til Hardangersus. Dette var topp stemning.

Heine Totland
Oversiktsbilde sail-in-konsert i Ulvik

TIDLIG UTE: Mange var tidlig ute for å sikre seg de beste plassene før konserten startet.

Foto: Tale Hauso / NRK

Godt fornøyd publikum

En haug med båter var på plass lenge før musikken startet ved 19.30, og publikum i båtene var storfornøyde med happeningen.

– Dette er storartet! Utrolig at de har klart å få til noe sånt som dette, skryter Guttorm Torsnes.

Tove Jacobsen kom helt fra Haugesund for å få med seg konserten.

– Stemningen her er helt topp! Jeg har aldri vært i Ulvik før, så dette er en ny opplevelse. Fantastisk vær og temperatur, og folk ser ut til å storkose seg.

Andreas Lyhammer oppsummerte kvelden på denne måten:

– Du har fjorden, sider, båter - hva mer trenger du? Fantastisk!

Andreas Lyhammer på sail-in-konsert

STRÅLENDE FORNØYD: Andreas Lyhammer koste seg på båten under konserten.

Foto: Tale Hauso / NRK

Rødmet under hyllest fra scenen

Heine Totland håper det blir flere sail-in-konserter og berømmer arrangøren for en kreativ løsning som ble til glede både for festivalens trofaste publikummere og artistene selv.

– Jeg må berømme Karna for å prøve noe slikt. All honnør til Hardangersus. Dette var topp stemning.

På slutten ble arrangør Karna dratt opp på scenen av artistene og til en spontan hyllest. Der fikk hun rødmende ta imot Hank Williams-låten «Hey good lookin'».

– Vi måtte jo få til noe for å lage litt stemning her, spesielt i disse tider. Kjekt å få gjøre noe for folk, sier hun.

– Er du litt stolt over årets arrangement?

– Jeg er kjempestolt!