Laget film om egne selvmordsforsøk

– Jeg vil at folk skal sitte igjen med håp. At det er mulig å reise seg igjen, sier Solveig Melkeraaen. I dag viser hun filmen «Flink pike» på Bergen internasjonale filmfestival.

Flink pike

GIKK FLERE RUNDER: Solveig Melkeraaen gikk mange runder med kjæresten han tok steget til lerretet. For hennes egen del var valget enklere. – Jeg er jo nordlending, vi er vant til å by på oss selv, ler hun.

Foto: Pressefoto

Solveig Melkeraaen
Foto: Mikal Olsen Lerøen / NRK

For første gang i norsk film vises elektrosjokkbehandling, når filmen «Flink pike» nå har premiere. Regissøren Solveig Melkeraaen har laget film av sin egen depresjon, og nå vises filmen på Bergen internasjonale filmfestival, BIFF, som starter i dag.

Melkeraaen har filmet seg selv gjennom fire år med depresjon. Nå er hun klar for å vise resultatet, som hun kaller en feelgoodfilm om angst.

Gikk mange runder med kjæresten

Filmen trekkes frem av BIFF-sjef Tor Fosse som et av høydepunktene under årets festival. Filmen følger Melkeraaen, samboeren og familien gjennom en berg- og dalbane av nedturer og gode stunder.

Filmen krever ikke bare mye åpenhet fra Melkeraaen selv, også av de rundt henne. Og spesielt kjæresten.

– Vi gikk ganske mange runder med tanke på hans deltakelse, sier Melkeraaen.

Selv hadde hun ikke like store problemer med å vise seg selv på lerretet.

– Jeg er jo nordlending, vi er vant til å by på oss selv, ler hun.

Relaterer seg til Lene Marlin

Melkeraaens skyhøye forventninger til seg selv, og høyt tempo i hverdagen, førte til slutt til innleggelse på psykiatrisk sykehus, og selvmordforsøk.

– Apropos Lene Marlin, som gikk ut og snakket om dette nylig, kan jeg forstå hvorfor folk tar livet av seg. For meg handlet det ikke om det at jeg ikke ville leve, men at jeg ikke klarte å leve i smerten, sier Melkeraaen.

Flink pike

FLINK PIKE: Filmen følger Melkeraaen og familien gjennom en berg- og dalbane av nedturer og gode stunder.

Foto: Pressefoto

Noe av det mest brutalt ærlige i «Flink pike» er filmingen av elektrosjokkbehandlingen Solveig Melkeraaen gjennomgår.

– Jeg tror ikke det er filmet tidligere, sier Melkeraaen.

Hun er spent foran visningen på filmfestivalen i Bergen i dag.

– Hva skal folk sitte igjen med etter å ha sett filmen?

– Med håp. At det er mulig å reise seg igjen. Forhåpentligvis med et litt mer normalisert syn på psykisk helse. Og de skal ha grått litt og ledd litt, sier Melkeraaen.