Hopp til innhold

- Hadde vært kult å heve u-båten

Kystdirektøren mener personlig det hadde vært kult med en heving av u-båtvraket ved Fedje. Den uttalelsen skaper mildt sagt undring i lokalbefolkningen.

U-båten på Fedje
Foto: NRK

I høst la Kystverket fram sin rapport som konkluderte med at det beste alternativet for u-båten på Fedje var å dekke den til.

Men rapporten viste at både heving og tildekking av U-864 er mulige alternativer.

Har du en mening om denne saken? Diskuter nederst i artikkelen.

- Spektakulært med heving


Kystdirektør Kirsti Slotsvik mener politikerne har to fullgode alternativ å velge mellom der forskjellen på pris og miljørisiko er liten. Likevel falt Kystverket ned på alternativet der u-båten skal dekkes til.

LES ALT OM U-BÅTSAKEN HER

Men ifølge kilder skal kystdirektøren sagt at hun personlig hadde sett for seg en heving.

- Det som jeg har sagt var at det hadde vært kult å heve den. Det er en spektakulær sak. Men hva jeg mener personlig spiller ingen rolle, sier Slotsvik til NRK Hordaland.

Hun legger til at en heving likevel er en mye mer innviklet operasjon.
- Så for kystverket hadde det vært det enkleste å få den tildekket.

- Lite seriøst av kystdirektøren

Tidligere ordfører på Fedje, Erling Walderhaug, mener utalesene til kystdirektøren mildt sagt er merkelige.

- At hun tar slike ord i munnen virker lite seriøst rett og slett. Uttalelsene virker litt spektakulære, sier Walderhaug som ikke klarer å forstå om uttalelsen er en forsnakkelse eller ikke.


Venter på svar

Befolkningen på Fedje venter fremdeles på at kystminister Helga Pedersen faller ned på en endelig avgjørelse.

- Nå synes jeg at det virker som det er så mye som svirrer. Skal de vente til etter valget, ligger det noe der? Eller er det beslutningsvegring eller taktikk? Det virker veldig rart, sier Walderhaug som hadde ventet en avgjørelse før nyttår.

- Både Senterpartiet og SV har landsstyrevedtak på heving. Fylkespartiet til Arbeiderpartiet har sagt klart i fra, så her må det nok være noen sentrale folk i Ap som stritter imot slik jeg tolker det.

Slotsvik kan ikke svare på når kystminister Helga Pedersen tar endelig avgjørelse på hva som skal skje med kvikksølvet og ubåtvraket ved Fedje.


- Nei, vi har ikke fått annet enn at det var sagt at statsråden ville komme med sin innstilling over nyttår. Vi er vel like spent vi som alle andre, sier Slotsvik.