«Kvikksølv-jentene» til Høyesterett

Bertha Regine Serigstad fikk erstatning etter å ha jobbet i årevis med kvikksølv på tannlegekontor. NAV nekter å godta dommen, som nå går til Høyesterett.

Kvikksølv

PUSTET INN KVIKKSØLV: Norske tannlegeassistenter jobbet i lang tid med kvikksølv - helt uten beskyttelse.

Foto: Arkiv

Bertha Regine Serigstad (71) vant en klar dom mot NAV og den norske stat tidligere i år.

Bertha Regine Serigstad

PRINSIPP: Bertha Regine Serigstad er den første tannlegeassistenen som fikk prøvd yrkesskade-saken etter avslag i trygderetten.

Foto: Ingrid Tangstad Hatlevoll / NRK

Serigstad er en av mange norske kvinner som har pustet inn ren kvikksølvdamp gjennom et liv som tannlegeassistent. Etter en lang kamp for å få erstatning vant hun mot NAV da lagmannsretten mente eksponeringen hadde gitt yrkesskader.

Begynte som 17-åring

Men NAV har anket til Høyesterett, og saken skal nå prøves for øverste rettsinstans. Ankeutvalget tillot for få dager siden at saken fremmes for Høyesterett.

Historien til Bertha Regine Serigstad begynte allerede som 17-åring, da hun startet i jobben som tannlegeassistent. Der var smelting av kvikksølv en viktig del av jobben, og i årevis jobbet assistentene med å kna og smelte kvikksølvet.

– Hukommelsen er svekket på grunn av dette, men det gikk et halvt år til et år i jobben før jeg begynte å få problemer, har Serigstad fortalt til NRK tidligere.

Stavanger-kvinnen var den første kvinnen som tok saken videre etter trygderetten, og vant i lagmannsretten i januar. Men nå venter nye runder i rettsapparatet, ettersom NAV nekter å godta dommen.

LES OGSÅ: Pustet inn kvikksølv-damp, nektet erstatning

NRK-avsløringer

Sakene kom frem etter avsløringer i NRK Brennpunkt i 2005.

Det farlige stoffet kvikksølv ble brukt for å lage amalgam til tannfyllinger, og helsesekretærene jobbet i alle år uten beskyttelse. Derfor vakte det sterke reaksjoner da NRK avslørte at kvikksølv kunne være årsak til helseplagene mange tannlegeassistentene har fått.

Brennpunkt-programmet fra 2005 åpnet øynene til mange som enten hadde jobbet som eller hadde familie med bakgrunn som tannlegeassistent. Mange års sykdom og helseplager kunne endelig kanskje forklares.

Se video fra da NRK møtte Bertha Regine Serigstad før rettsrundene i 2012 (saken fortsetter under):

Bertha Regine Serigstad nektes yrkesskadepenger etter å ha jobbet med kvikksølv som tannlegeassistent. Denne uken startet rettssaken.

SE VIDEO: Tannlegeassistenter får saken i lagmannsretten.

Støtte fra Fagforbundet

Serigstad har fått full støtte fra Fagforbundet, som har bistått 71-åringen som den første saken i rettssystemet etter trygderetten. De mener tannlegeassistentene har jobbet under helseskadelige forhold, og at saken til Serigstad er prinsipielt viktig.

– Dette er en viktig dom for Fagforbundet og tannhelsesekretærene og for andre som jobber i typiske kvinneyrker, sa forbundsleder Jan Davidsen etter dommen i lagmannsretten.

LES MER: – En viktig dom for kvinner