Frykter flere kan utvikle brystkreft

Mammografibussen som tilbyr kvinner undersøkelser mot brystkreft forsvinner flere plasser. – Vi er redd flere kan utvikle brystkreft hvis bussen forsvinner, sier ordføreren i Meland.

Mammografi

UNDERSØKELSER: Jevnlige mammografiundersøkelser er det tryggeste for å avsløre brystkreft. Flere frykter nå at færre kvinner i Hordaland vil undersøke seg når mammografibussen forsvinner fra store deler av fylket.

Foto: Illustrasjon: François Destoc/Colourbox.com / PHOTOPQR/LE TELEGRAMME

Siden 1996 har mammografibussen reist rundt i Hordaland og tilbudt brystkreftundersøkelser til alle kvinner mellom 50 og 69 år.

Jeg frykter at mange kvinner vil la være å ta screeningen nå, når de må reise helt til Bergen for å ta den.

Astrid Aarhus Byrknes (KrF)

Men nå kan det bli slutt på ordningen over store deler av Hordaland. Helse Bergen vil fase ut tilbudet og heller satse på en sentral på Danmarksplass i Bergen. Flere frykter at det vil føre til at færre kvinner tester seg for brystkreft.

– Det er veldig beklagelig at de vil fjerne bussen. Dette er en kjempeviktig undersøkelse for damer i vår region. Det at man nå fjerner tilbudet fra Nordhordland vil bety et tilbakeslag i forhold til forebyggende helsearbeid her, sier Meland-ordfører Nils Marton Aadland (H).

Mammografibussen

PÅ VEI VEKK?: Helse Bergen vil heller satse på en sentral på Danmarksplass enn den mobile bussen.

Foto: Fjell kommune

Frykter færre kvinner vil teste seg

Han får støtte av stortingsrepresentant fra KrF, Astrid Aarhus Byrknes.

– Det er trist. Vi vet at jo flere kvinner som tar en mammografiscreening desto færre vil dø av brystkreft. Jeg frykter at mange kvinner vil la være å ta screeningen nå, når de må reise helt til Bergen for å ta den, sier hun.

Det er direktør på radiologisk avdeling på Haukeland sykehus, Aslak Aslaksen, uenig i.

– Vi tror ikke færre kvinner vil benytte seg av tilbudet. Det vil nok være omtrent det samme.

Aslaksen mener åpningen av sentralen på Danmarksplass gir vi kvinnene et bedre tilbud.

– De lokalene vi har i Bergen i dag er blitt for trange. Vi er nødt å flytte ut. Derfor flytter vi nå til bedre lokaler med mer moderne utstyr.

Nils Marton Aadland

VIL KJEMPE FOR BUSSEN: Meland-ordfører Nils Marton Aadland liker dårlig at mammografibussen skal slutte å gå i Nordhordland.

Foto: Avisa Nordhordland

Vil ikke gi seg

Men Astrid Aarhus Byrknes kjøper ikke Aslaksen sitt argument. Hun viser til at færre kvinner har benyttet seg av mammografiscreening der bussen har blitt fjernet.

– Når tilbudet med bussen forsvant fra Bømlo og Stord gikk oppmøtet ned. Vi frykter det vil skje nå også.

Nå vil hun ta opp saken med helseminister Bent Høie.

– Vi gir oss ikke enda, avslutter hun.