Kurt Oddekalv rammet av hjerneblødning

Lederen av Miljøvernforbund må permittere ansatte. – Noe av det verste jeg har gjort i mitt liv, sier Oddekalv.

Kurt Oddekalv

SYKEMELDT: Miljøaktivist Kurt Oddekalv ble syk under en tokt i sommer, der hensikten var å undersøke bunnforholdene under laksemerder langs kysten.

Foto: Tim Christian Wassmo / NRK

– I dag går det mest sannsynlig ut permitteringsvarsel til ti ansatte. Noen vil være på jobb fremdeles, men de aller fleste permitteres, sier Oddekalv til NRK.

Lederen av Norges Miljøvernforbund (NMF) fikk i sommer blødninger i hjernen, som følge av høyt blodtrykk over lengre tid. Det påvirker hele organisasjonen.

– Det har gjort at jeg er litt sløvere enn vanlig, jeg går litt saktere, snakker saktere og så videre. Jeg ble sykemeldt med en gang legene fant det ut. Og når jeg ikke er i form, er heller ikke organisasjonen i storform, sier Oddekalv.

– Derfor blir vi nødt til å permittere ansatte, og sette ting litt på vent til jeg kommer meg igjen.

Når jeg er så slik jeg er for tiden, kan jeg ikke skaffe inntekter til organisasjoner.

Kurt Oddekalv

Permitteres trolig i tre måneder

Miljøaktivisten har ledet organisasjonen han er grunnlegger av i over tretti år, og det er i stor grad Oddekalv som har frontet organisasjonen utad.

– Når jeg er så slik jeg er for tiden, kan jeg ikke skaffe inntekter til organisasjoner. Det er en liten krise, rett og slett, sier Oddekalv.

Helen Bjørnøy, Kurt Oddekalv, Erling Walderhaug og Dag Terje Andersen (med ryggen til).

MILJØAKTIVIST: Oddekalv er kjent for måten han setter søkelys på miljøproblemer på. I 2007 dukket han opp med en død lomvi han hadde funnet i sjøen og viste den til statsrådene som besøkte Fedje, for å kritisere oljevernberedskapen.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

De ansatte vil trolig permitteres i tre måneder. Oddekalv beskriver det som et stort nederlag.

– Det er noe av det verste jeg har gjort i mitt liv. Men jeg har ikke så mye valg. Hadde det gått mer tid før jeg oppdaget blødningen, ville jeg risikert hjerneskade. Så jeg er heldig som har fått et forvarsel og kan roe ned og komme meg igjen.

– Jeg kommer tilbake igjen

– Det er han som er Miljøvernforbundet, han er drivkraften og er den som sørger for inntekter. Han har stått på døgnet rundt i 25 år, sier Kurt Pedersen.

Han er kaptein på MS Miljødronningen, Miljøvernforbundets skip som brukes som møtelokale og til å overvåke miljøet, og er tydelig på at Oddekalv betyr svært mye for organisasjonen. Oddekalv selv avviser at det er fare for at organisasjonen ikke klarer seg.

– Nei, det er ingen fare for det. Jeg kommer tilbake igjen, legene har gitt meg gode prognoser for det. Vi snakker om et midlertidig tilbakeskritt.