– Uklokt med ny skipsdåp nå

Korrupsjonsekspert mener det er lite smart av Viking Cruises å arrangere en ny skipsdåp i Bergen.

Trude Drevland

ØNSKER REPRISE: Bergensordfører Trude Drevland foran cruiseskipet «Viking Star» 15. mai 2015 da det kom til Bergen havn for storstilt dåpsmarkering. Nå ønsker rederiet en reprise, til tross for korrupsjonsanklagene etter forrige dåpsrunde.

Foto: Viking Ocean

NRK kunne tidligere i dag fortelle at den korrupsjonssiktede rederen Torstein Hagen planlegger ny stor dåpsfest i Bergen. Dette reagerer flere kraftig på.

– Jeg synes det er rart at rederiet ikke ser dette i sammenheng. Når en skipsreder er under etterforskning er det smartest å unngå provokasjoner, og ligge lavt inntil politiet har konkludert i sin etterforskning, sier BI-professor og korrupsjonsekspert Petter Gottschalk.

Kontrollutvalget i Bergen kommune har tidligere i høst bestilt en ekstern kartlegging av hendelsesforløpet rundt skipsdåpen i Bergen 17. mai 2015.

Ordføreren sier nei

Ordfører Trude Drevland og havnesjef Inge Tangerås er, i likhet med reder Hagen, siktet for korrupsjon i forbindelse med omstendigheter rundt skipsdåpen.

Det er arrangementsselskapet Kulturoperatørene som i en e-post til byrådslederen og ordføreren i Bergen forteller at Viking Cruises ønsker en ny skipsdåp i byen.

Nåværende ordfører Marte Mjøs Persen svarer Kulturoperatørene at hun og byrådslederen ikke vil involvere seg i planleggingen eller gjennomføringen av skipsdåpen, fordi de ikke ser det som en prioritert oppgave eller nødvendig for gjennomføringen.

Fortsetter intern gransking

Thor Brekkeflat (Ap) skifter i høst fra leder til nestleder i Bergen kommunes kontrollutvalg. Det er nettopp dette utvalget som skal granske kommunens rolle i den forrige skipsdåpen. Arbeidet pågår fortsatt.

– Jeg synes ordføreren har vært ganske tydelig i sine uttalelser til NRK. Å ha en ny skipsdåp 8. mai kan man tenke mye om, sier Brekkeflat.

– Hva vil kontrollutvalget gjøre videre i saken?

– I utgangspunktet ingen ting. Alle har lov å spørre, eller rette en henvendelse til Bergen kommune. Vi har lagt opp en skisse for ekstern kartlegging av kommunens rolle i cruisesaken. Hvor langt den har kommet vet jeg ikke. Sekretariatet jobber med det, sier Thor Brekkeflat til NRK.