Såkalt dublering – det vil si to innsatte på samme celle – blir nå praktisert i flere av landets fengsler, som et tiltak for å redusere soningskøen.
NFF ba i juni 2003 Sivilombudsmannen om å vurdere lovligheten av dette. I en uttalelse til Kriminalomsorgens sentrale forvaltning (KSF) viser sivilombudsmann Arne Fliflet både til straffegjennomføringsloven og europeiske fengselsregler som «tilsier at dublering ikke blir gjennomført som en permanent ordning».
– Det må være en forutsetning at ordningen blir avviklet når forholdene ikke lenger gjør det påkrevd med dublering, skriver Fliflet.
Skuffet
Forbundsstyret i NFF behandlet svaret fra Sivilombudsmannen på et møte den 25. mars, får NTB opplyst. I vedtaket om saken heter det at forbundsstyret er «både skuffet og delvis fornøyd med svaret».
Det blir også fastslått at NFF vil bruke Sivilombudsmannens uttalelse som grunnlag for det videre arbeidet med «avskaffelse av dublerte celler og flermannsrom».
Ekspedisjonssjef Kristin Bølgen Bronebakk i Kriminalomsorgens sentrale forvaltning opplyser til NTB at til sammen 50 rom var «dublert» i norske fengsler i februar. I januar var det tilsvarende tallet 42, mens det i første halvår 2003 svingte mellom 26 og 39.
Helserisiko
Dublering benyttes nå i tolv av landets 42 fengsler, og i alle Kriminalomsorgens regioner unntatt region nord. Ordningen benyttes mest i Bergen fengsel, der 21 celler er dublert, får NTB opplyst.
Sivilombudsmann Arne Fliflet skriver i sin uttalelse at det som kanskje gir størst grunn til bekymring er den helserisiko dublering kan innebære.
– Ved siden av faren for smitte, har man den psykiske belastning det kan innebære å være plassert flere sammen i en celle som er dimensjonert for en enkelt innsatt. Jeg viser i denne sammenheng til kommunelegens rapport om forholdene i Gjøvik fengsel, der han konkluderte med at inneklimaet i de dublerte cellene og uklar helsestatus hos de innsatte innebar en ikke uvesentlig risiko, skriver Fliflet.
Rullerende
Sivilombudsmannen ber om at de helsemessige sidene ved dublering må bli fulgt opp særlig nøye. Samtidig gjør han det klart at dublering bare må anvendes for innsatte som soner kortere fengselsstraffer.
Kristin Bølgen Bronebakk sier til NTB at Kriminalomsorgens sentrale forvaltning mener det ikke er lengden på straffen som er avgjørende, men hvor lenge hver enkelt innsatt må dele rom med en annen. Derfor praktiseres det hun kaller «rullerende dublering».
– Vi synes det er mest forsvarlig med kortest mulig opphold for den enkelte person, sier hun.