KrF: – Et brukerrom løser ikke rusproblemet, det bare vedlikeholder det

Et brukerrom for rusmisbrukere står klar til bruk på Laksevåg, men kan ikke benyttes på grunn av politisk motstand fra KrF.

Marita Moltu

I MOT BRUKERROM: KrF sin ordførerkandidat i Bergen, Marita Moltu, vil ikke gi narkomane i Bergen brukerrom. – Det vil ikke hjelpe dem ut av rusen, mener hun.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Fredag skrev NRK om programleder Leo Ajkics møte med gamle kjente i narkomiljøet i Bergen.

I Bergen har vi brukerrom som i Oslo, men vi får ikke ta de i bruk på grunn av KrF.

Kim Jørgen Arnetvedt fra Foreningen for human narkotikapolitikk
Leo Ajkic

MØTTE RUSMISBRUKERNE: – Sterkest inntrykk gjorde det å møte folk som jeg hadde gått på skole sammen med, og som jeg ikke visste var i miljøet, sier Leo Ajkic.

Foto: NRK

Ajkic ville vite hva som hadde skjedd med rusmisbrukerne etter at Nygårdsparken ble stengt i fjor høst. Programlederen ble sjokkert av det som møtte ham.

– Vi blir jaget rundt som noen villkatter fordi politikerne ikke hører på oss, sa en rusmisbruker han traff.

I reportasjen, som hittil er sett av over 130.000 personer, møter vi blant annet Kim Jørgen Arnetvedt fra Foreningen for human narkotikapolitikk.

Han ønsker at de narkomane i Bergen, på lik linje med narkomane i Oslo, skal få benytte seg av såkalte brukerrom.

– Jeg er kristen selv, men vil ikke ha noe med KrF å gjøre. I Bergen har vi brukerrom som i Oslo, men vi får ikke ta de i bruk på grunn av KrF, sier Arnetvedt.

Vil ha brukerrom

Vi må fokusere på tilbud som vil få narkomane ut av rusen. Et brukerrom vil bare vedlikeholde det problemet de har.

Marita Moltu, KrF
Nygårdsparken

ÅPENT RUSMISBRUK: Nygårdsparken var før en åpen russcene. Nå er parken stengt for rusmisbrukere.

Foto: NRK

Et brukerrom ved Strax-huset på Laksevåg står klar til bruk, men kan ikke benyttes på grunn av politisk motstand fra KrF.

– Erfaringer fra Oslo viser at det danner seg nye åpne russcener rundt brukerrommet. Vi ønsker ikke å legge til rette for nye åpne russcener, sier ordførerkandidat i Bergen, Marita Moltu (KrF).

Ordførerkandidaten mener andre tiltak som tett oppfølging, nye boliger og behandlingssenter vil hjelpe de narkomane ut av rusen.

– Et brukerrom vil bare vedlikeholde det problemet de allerede har.

  • Se hele reportasjen nederst i artikkelen

– Et brukerrom vil ikke hjelpe

Nygårdsparken i Bergen har vært Nord-Europas største åpne russcene. I fjor fikk kommunen nok og stengte parken.

Siden stengingen av parken har Helse Bergen mottatt 1525 utendørsoverdoser i byen. Det er 125 flere enn da parken var åpen, skriver BT.

– Vi ønsker å gi rusavhengige den hjelpen de trenger, og sprøyterom er ikke løsningen. Vi er nødt til å fokusere på tettere oppfølging og gi de rusavhengige umiddelbar hjelp når de er klare for det.

– Hvis rusmisbrukerne selv ønsker å benytte seg av et brukerrom, hvorfor får de ikke den muligheten?

– Vi ønsker ikke et slikt samlingssted. Et brukerrom koste cirka 10 millioner kroner i året å drifte. Disse pengene ønsker vi å bruke på øyeblikkelige tiltak for rusavhengige som venter på behandlingsplass.

Nygårdsparken

STENGTE PARKEN: 700 meter med gjerde ble satt opp rundt øverste del av Nygårdsparken. Gjerdet skal holde ute folk mens byggearbeidet går for seg.

Foto: Oddgeir Øystese

– Vi har ikke gjort nok

De rusavhengige har nå endt opp i en veiundergang ved Puddefjordsbroen utenfor Bergen sentrum hvor det både selges og tas ulike rusmidler.

Moltu var ikke klar over at byens rusmisbrukere hadde funnet seg et nytt samlingssted.

– Formålet med å stenge Nygårdsparken var å forhindre en åpen russcene. Har man lykkes med det når det har dannet seg et nytt samlingssted for rusmisbrukere?

– Vi har ikke fulgt opp tiltakene godt nok. Å stenge parken er ikke tilstrekkelig. Vi må sikre dem andre hjelpetiltak og et tilbud om behandling, sier Moltu.

– Tar dere ansvar for det?

– Ja, for mange rusavhengige har ikke fått den hjelpen de trenger. Jeg ønsker å få på plass en garanti for raskere behandlingsplass, økt brukermedvirkning og tettere oppfølging i etterkant. Her må vi få til bedre samhandling mellom kommunen og Staten.

Leo Ajkic sjekker situasjonen for rusmisbrukere i hjembyen etter at Nygårdsparken ble stengt.