Krever månelandingen til Mongstad

Fylkesordføreren godtar en utsettelse av CO2 -renseanlegget, men krever at månelandingen skal skje på Mongstad.

Fylkesordfører Torill Selsvold Nyborg.

KREVER MPNELANDINGEN: Fylkesordfører i Hordaland, Toril Selsvold Nyborg er klar på at månelandingen skal skje på Mongstad.

Foto: Ketil Jordan / NRK

– Det er leit at tidsfristen for regjeringen sitt månelandingsprosjekt med CO2-rensing på Mongstad ikke holder. At det blir en utsettelse på den optimistiske målsetningen fra 2006, må vi akseptere. Men både for regionen vår og nasjonen, er det viktig at satsningen blir fullført, sier fylkesordfører i Hordaland Torill Selsvold Nyborg.

Utsatt

Da regjeringen vedtok utbyggingen av Mongstad i 2006, ble det bestemt at kraftverket allerede fra oppstarten i 2010 skulle få et testanlegg som skulle rense 100.000 tonn CO2 i året. Et fullskala renseanlegg skulle etter planen være på plass før utgangen av 2014. Tidligere i år kom det frem at det ikke vil komme før tidligst i 2018.

Og mens debatten gikk ble det sådd tvil om prosjektet på Mongstad lar seg gjennomføre. Høyre og Fremskrittspartiet gikk ut og sa at de mente at de høye kostnadene og de teknologiske utfordringene på anlegget på Mongstad talte for å heller plassere det i Midt-Norge et sted. Det er langt fra det ønsket og kravet Selsvold Nyborg har.

– Viktig for Hordaland

– Jeg er glad for at både olje- og energiministeren og statsministeren står fast ved målsetningen om at fullskala CO2-fangst på Mongstad skal gjennomføres. Dette er et svært viktig industriprosjekt for Hordaland og nasjonen og er en forutsetning for den store støtten industriutviklingen på Mongstad har både regionalt og lokalt, skriver Selsvold Nyborg i en pressemelding.

Hun mener at det fra regionens side er opplagt at testsenteret for rensing av CO2 og fullskala rensing av utslippene fra gasskraftverket skal realiseres som forutsatt.

– Vi må godta en utsettelse, men la det ikke være tvil om at det er på Mongstad månelandingen skal skje, sier.