Krever Bærum-skilter på bilene

Pengesterke bergensere vil ikke ha «SV» på millionglisene. – Som å kjøpe dress på Dressmann og pynte med BOSS-belte, sier samfunnsgeograf Karl Fredrik Tangen.

Tore Veland og Marie Tøkje med Bærum-skilter på bilene

BERGENSERE VIL HA BÆRUM-SKILT: Velger bort de bergenske SV-skiltene.

Petter Stensland

ER FRA BÆRUM: Petter Stensland vil ha skilter hjemmefra på grunn av identitetsfølelse.

Foto: Kristin Mehlum / NRK

I 2011 bestilte 5387 bileiere nummerskilter fra Bærum, til tross for at de ikke hører hjemme verken i Bærum eller andre steder i Akershus. For noen er det et identitetsspørsmål. Andre igjen vil bygge en image, men enda en annen gruppe tenker på bilens verdi ved videresalg.

LES OGSÅ: Bergensere vil ha biler fra Lakselv

Bilforhandler: – Litt jålete

– Det ville være dumt av oss å ikke velge BS-skilter, dersom det fører til at bilen blir lettere solgt når den tid kommer, sier bileier Marie Tøkje i Bergen til NRKs Forbrukerinspektørene (FBI).

Salgssjef Gunnar Birkenfeldt hos luksusbilforhandleren Ferdinand Motor forteller at firmaet i januar solgte fire biler som kostet over en million kroner.

– Alle de fire kundene ba om BS-skilt. Det er jo noe vi synes er litt jålete. Men vil de ha det, så skal de få det, sier Birkenfeldt.

Jåleri eller forståelig? Si din mening i kommentarfeltet under.

I Bergen er det et vesentlig poeng for mange at nummerskiltene for tiden bærer bokstavene «SV», noe slett ikke alle millionglis-kunder ønsker å være assosiert med.

Dropper SV-skilt for Bærum-skilt

SV LITE POP: Gunnar Birkenfeldt hos Ferdinand Motor i Bergen må sette BS-skilter på de dyreste bilene.

Foto: Kristin Mehlum / NRK

– Viktig at det ikke står «SV»

– Det er viktig at det ikke står «SV» på bilen. SV er vi ikke noe glad i. «BS» ser mye bedre ut. Vi vil jo ikke være fra Bærum, men litt Bærum-gener kan vi godt ha, sier bergenseren Tore Veland, som nylig gikk til innkjøp av en stor Range Rover.

KARL FREDRIK TANGEN

SKEPTISK: Karl Fredrik Tangen ved Markedshøyskolen sier han aldri vil bytte ut sine AJ-skilter fra Østfold.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Hos Møller Bil i Bergen leter Petter Stensland etter drømmebilen. Som ekte bærumsgutt, har han sin egen grunn til å be om de ettertraktede BS-skiltene.

– For meg har det med identiteten å gjøre. Så lenge jeg kommer fra Bærum, er det greit. Og så er det litt kulere, jeg må innrømme det. Jeg kan forstå bergensere som vil ha BS-skilter. Det piffer bilen litt opp, sier Stensland.

Advarer mot image-skilt

Samfunnsgeograf Karl Fredrik Tangen ved Markedshøyskolen mener valg av BS-skilter av hensyn til image, kan slå tilbake på bileieren.

– Bærum er essensen av en historie om økonomisk suksess. Da vi vokste opp, var det noe litt kvalmt, samtidig vellykket. Bestiller man Bærum-skilter til bilen, vil man signalisere suksess. Samtidig kan det være et signal om at du prøver å være noe annet enn det du er, sier Tangen.

– Det mer legitime å si, er: «Jeg prøver å være økonomisk smart», sier Tangen.