Krav om lovens strengeste straff for Ap-politiker fra Hordaland

Mannen er tiltalt for å ha medvirket til overgrep mot filippinske barn gjennom chatting og instrukser. Nå krever aktor lovens strengeste straff på 21 års forvaring med en minstetid på ti år for den overgrepstiltalte mannen.

Janne Heltne og Magne Kvamme Sylta i Bergen tingrett, Dark Room-sak

KREVER LOVENS STRENGESTE STRAFF: Statsadvokat Magne Kvamme Sylta og medaktor Janne Ringset Heltne.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

De alvorligste forholdene i tiltalen dreier seg om medvirkning til overgrep mot barn, noen svært grove, og en rekke forsøk på det samme. Også menneskehandel er del av det 23 sider lange anklageskriftet mot hordalendingen, skriver BT.

I uke etter uke har sakens to aktorer brukt tid på å bygge opp under de svært alvorlige anklagene i tiltalen. I dag la de ned påstand om lovens strengeste straff for den 48 år gamle mannen.

– Det er en massiv, kynisk utnyttelse av barn og fattigdom, sa statsadvokat Magne Kvamme Sylta i sin prosedyre.

Han krever også at mannen skal betale erstatning til to filippinske barn. De to er identifisert gjennom overgrepsmaterialet politiet har beslaglagt.

Skal ha begått overgrep mot 61 barn

Aktor mener at til sammen 61 barn er berørt. Da den svært omfattende saken startet i september nektet den tiltalte mannen straffskyld hele 178 ganger.

Mannen var politiker for Arbeiderpartiet i et kommunestyre i Hordaland, da han høsten 2016 ble arrestert og siktet i forbindelse med etterforskingskomplekset «Dark Room» i Vest politidistrikt.

Den tidligere politikeren skal være skyld i at flere titalls filippinske barn helt ned i spedbarnsalder er utsatt for overgrep.

Ifølge tiltalen overførte mannen til sammen 700.000 kroner som betaling for overgrepene.

– Det er også gjennomført en aksjon på Filippinene på bakgrunn av funn i vår sak, hvor fornærmede barn ble reddet ut og moren til barna fengslet, sier medaktor i saken, Janne Ringset Heltne

191.000 chattemeldinger

Mannen har erkjent straffskyld og innrømmet 15 tilfeller av nettprat med andre nordmenn der han har delt overgrepsbilder av barn og snakket om å gjennomføre overgrep mot barn.

Politiet har samlet inn og har oversikt over totalt 66.000 meldinger som 48-åringen har sendt og mottatt på Skype fra 2011 til 2016.

Også på Yahoo-messenger har mannen vært aktiv. Her har politiet tatt beslag i over 125.000 meldinger.