Kraftig regn i vest

Kraftig regn og vind fører til ras, køer og veltede trær i vest.

Uvær i Os

KRAFTIG VIND: Bølgene slår inn over bryggen i Os sentrum. En rundtur med rute 1 i fergesambandet Gjermundshamn-Varaldsøy-Årsnes er innstilt på grunn av uværet.

Foto: Jan Petter Svendal

SISTE: En stor stein har falt ned og knust deler av veibanen på fylkesveg 7 ved Lussand mellom Granvin og Øystese. Veien er helt stengt og det blir ikke åpnet før i morgen, ifølge Statens vegvesen.

Omkjøring er via E16 når denne åpner etter en trafikkulykke.

Meteorologisk institutt sendte i dag tidlig ut OBS-varsel for store deler av landet, og det ble et skikkelig ruskevær utover ettermiddagen i vest.

– Det har vært en veldig travel ettermiddag med rotvelter, overvann i veibanen mange steder og ras, sier Tom Hansen ved vegtrafikksentralen hos Statens vegvesen.

Lange køer mot vest

Midt på Sotrabrua på riksveg 555 skapte en trailer problemer da den stoppet midt oppe på broen. Vinden tok i lastebilen og sjåføren var redd den skulle velte. Lastebilen ble stående på broen til politiet hjalp den over på Sotra-siden.

Dette førte til lange, saktegående køer på riksveg 555 fra Bergen til Sotra.

– Når det blåser så kraftig tar folk det dessuten litt roligere over broen. Derfor flyter trafikken enda tregere enn vanlig, sier trafikkoperatøren.

Les: Tropisk storm gjev OBS-varsel for elleve fylker

Lange køer mot Sotra

KØ: Dette bildet ble tatt i Lyderhorntunnelen der det var lange køer vestover. Det tok lang tid før køene løste seg opp.

Foto: Anders Ekanger

Problemer i flytrafikken

Også i flytrafikken skapte været problemer. Widerøe innstilte et fly tur-retur Bergen-Florø i ettermiddag på grunn av den kraftige vinden.

På fylkesveg 48 ble en rundtur med rute 1 i fergesambandet Gjermundshamn-Varaldsøy-Årsnes innstilt på grunn av været. Klokken 19 var fergesambandet i normal drift igjen.

Fergesambandet Buavåg-Langevåg fra Sveio til Bømlo var stengt i omtrent en time. Også der går trafikken igjen som normalt.

Flere hundre mistet strømmen

Politiet har fått meldinger om trær som har veltet flere stedet i fylket. Brannvesenet måtte rykke ut og fjerne trær som hadde veltet ned på trolleybuss-linjen i Kalfaret i Bergen sentrum. Veien her ble helt stengt da arbeidet pågikk.

Det var så kraftig vind at politiet gikk ut på Twitter og oppfordret folk om å sikre løse gjenstander.

– Folk må sikre trampoliner, stillas, hagemøbler og annet som kan blåse bort. Det er kraftig vind ute, sier operasjonsleder ved Vest politidistrikt, Lars Geitle.

På Osterøy forsvant strømmen fra flere hundre husstander på grunn av uværet, men er nå tilbake igjen.

På E39 ved Litle Aurdaltunnelen mellom Romarheim og Vikarnes veltet et tre over halve veien, og det tok tid å få dette fjernet.

75 millimeter nedbør

Det har regnet kraftig i dag, rundt 10-15 millimeter på én time. Lavtrykket består av restene etter den tropiske stormen Karl, samt andre mindre lavtrykk.

Værstasjonen på Gullfjellet målte 75 millimeter mellom midnatt og klokken 17 i ettermiddag. Den sterkeste vinden har løyet, og det blir mindre vind utover kvelden.

– Vi har vært oppe i liten storm på Fedje, med en vind på 44 knop på det sterkeste. Den løyer litt nå, men det vil blåse opp litt igjen til natten. Det blir imidlertid ikke like mye vind i natt som vi hadde i ettermiddag, sier statsmeteorolog Dag Kvamme.

Det skal fortsette å regne utover kvelden, men regnet vil etter hvert komme i byger.