Hopp til innhold

Kongehusekspert Kjell Arne Totland er død

Sovnet stille inn natt til onsdag. – Han var en viktig historiebærer som ikke kan erstattes, sier TV 2s sjefredaktør.

Kjell Arne Totland

JOBBET MED KONGESTOFF SIDEN 1991: Bergenseren Kjell Arne Totland var hoffreporter for Se & Hør fra 1991 til 2011, og i 2013 ble han tilknyttet TV 2.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Totland ble 74 år gammel.

Det var TV 2 som meldte om dødsfallet først. Det var også her han jobbet som kongehusekspert de siste årene, etter 20 år som ansvarlig for kongestoffet i Se & Hør.

Ifølge familien sovnet Totland stille inn natt til onsdag etter en tids sykeleie.

– En viktig historiebærer

Bergenseren har vært landets mest profilerte hoffreporter siden 90-tallet og har vært hyppig benyttet til å kommentere kongelige begivenheter både i Norge og i utlandet.

Han har blant annet kommentert flere kongelige bryllup direkte på tv.

– Kjell Arne var helt unik med sin enorme kunnskap. Han var en viktig historiebærer og hadde et ektefølt engasjement, sier sjefredaktør i TV 2, Olav T. Sandnes, til NRK.

Olav T. Sandnes

– SVÆRT TRIST DAG: Sjefredaktør i TV 2, Olav T. Sandnes, sier han er stolt over at mediehuset fikk formidle Totlands enorme kunnskap.

Foto: Eivind Senneset / TV 2

– Kan ikke erstattes

Sjefredaktøren fremhever at Totland alltid håndterte både journalistikken og de kongelige med stor respekt og med utgangspunkt både i den posisjonen kongehuset har i dag og i en historisk kontekst.

– Kjell Arne er en mann som ikke kan erstattes. Vi i TV 2 var veldig glade i ham og er stolte over at det var vi som fikk formidle den enorme kunnskapen hans. Dette er en svært trist dag for oss, sier Sandnes.

Se intervju med Kjell Arne Totland i «Lindmo» i 2013:

Kjell Arne Totland besøkte Lindmo i 2013.

Kjell Arne Totland besøkte Lindmo i 2013.

Kongehuset kondolerer

Kongehuset opplyser til NRK at de har mottatt budskapet om Kjell Arne Totland bortgang.

«Våre kondolanser går til hans nærmeste familie», melder Slottet gjennom assisterende kommunikasjonssjef Svein Gj. Gjeruldsen.

Totland underviste i språkfag i den videregående skolen og senere i spansk på Universitetet i Bergen, ifølge BA.

I et intervju med Anne Lindmo i 2013 (se video over) fortalte Totland at han hadde klisterhjerne, og det var det som sammen med lidenskapet for kongehuset skaffet ham jobb i Se & Hør i 1991.

Kjell Arne Totland hilser på Kongeparet

HILSER PÅ KONGEPARET: Kjell Arne Totland var alltid i fremste rekke da norsk presse dekket de kongelige. Her hilser han på Kong Harald og Dronning Sonja en gang på nittitallet.

Foto: SCANPIX / NTB scanpix

Ble headhuntet da han påpekte kjole-tabbe

– De spurte meg etter at jeg hadde vist til en kroning i Japan i 1990 og påpekt at de hadde feil orden og feil navn på noen prinser, pluss at noen bilder var speilvendt. Men det som gjorde mest inntrykk, var da jeg sa: «Den kjolen Sonja har som dere sier er ny, den er 15 år gammel». Slik ble jeg rekruttert, fortalte Totland.