Hopp til innhold

Kommunen: – Denne demningen skulle aldri vært akseptert

– Den midlertidige demningen var ikke god nok, sier byråd Anna Elisa Tryti (Ap). Nå vurderer opposisjonen i Bergen mistillit mot henne.

DEMNINGEN BRISTER: Her raser demningen i nordre del av Munkebotsvatnet sammen, og vannet fosser ut.

Toppolitikerne i Bergen ble tirsdag formiddag orientert om demningsbristen i Munkebotn.

133 personer ble evakuerte, og vannmassene medførte høyst sannsynlig millionskader, da den nordre demningen kollapset og vannet fosset ned mot Eidsvåg om kvelden onsdag i forrige uke.

Kommunaldirektør Anne Iren Fagerbakke har betegnet demningsbristen som en «alvorlig hendelse med stor innvirkning på samfunnet». Tirsdag orienterte hun Bergen kommunes forretningsutvalg om prosjekteringen av demningsrehabiliteringen.

Planen var opprinnelig å holde Munkebotsvatnet tørt under arbeidet. Men i juni bestemte man seg for å bygge den midlertidige fangdemningen, som var den som kollapset i forrige uke.

Bergen kommune har tidligere ikke villet kommentere årsaken til bristen, men under dagens møte var byutviklingsbyråd Anna Elisa Tryti (Ap) tydelig:

– Den midlertidige demningen var ikke god nok. Kvalitetssikringen har sviktet, sa Tryti.

Vil ikke kommentere

Ødeleggelser etter dambrudd i Munkebotn

STORE SKADER: Det er store skader i det populære turområdet etter flommen som kom etter at demningen gav etter.

Foto: Sindre Skrede / NRK

Ved å etablere en fangdemning innenfor den opprinnelige, som skulle rehabiliteres, kan man arbeide tørt med utbedringen, mens fangdemningen holder vannet tilbake.

Fangdemningen var imidlertid ikke godkjenningspliktig. Det var entreprenøren Donar AS som bygget den. De har så langt ikke villet kommentere saken, og prosjektleder Tom-Erik Kirkerud henviser tirsdag nok en gang til Bergen kommune, som er byggherre.

Politiet meldte mandag at de starter etterforskning av saken. Derfor vil kommunen foreløpig være varsomme med å gå ut med detaljer om hva som sviktet.

– Vi fikk i går ettermiddag en skriftlig anmodning fra politiet om å vente en tid, av hensyn til å ikke forspille bevis. Det har vi ikke konkludert i, men vi vil understreke at vi i utgangspunktet er beredt på å dele dokumentasjon, sier Tryti under møtet i forretningsutvalget.

Forretningsutvalget om demningsbrist i Munkebotn

FORRETNINGSUTVALGET: Toppolitikerne i Bergen orienteres om demningsbristen.

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

Vurderer mistillit

I spørsmålsrunden etter presentasjonen fikk Tryti kritikk fra Høyres gruppeleder Hilde Onarheim, som mente byutviklingsbyråden hadde vært fraværende i saken. Onarheim spurte om Tryti som ansvarlig byråd for vann- og avløpsetaten tok ansvaret for hendelsen.

Da tok byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) ordet og sin egen byråd i støtte.

– Det er jeg som har det overordnede ansvaret. Det tar jeg. Nå må vi finne ut hva som skjedde og hvorfor.

Onarheim sier til NRK at det er grunn til å vurdere mistillit mot Tryti som ansvarlig byråd. Hun vil også ha en ekstern gjennomgang av byrådets håndtering av saken.

En intern gjennomgang og politiet sin etterforskning er ikke nok, ifølge henne.

– Politiet etterforsker ikke systema i byrådsavdelinga, seier Onarheim.

– Å snakke om mistillit er useriøst, mener gruppeleder for Ap, Rune Bakervik.

– Skulle ikke vært akseptert

Hun sier det er to hovedspørsmål man må komme til bunns i: Hvorfor fangdemningen ble bygget som den ble, og om man håndterte situasjonen riktig etter at vannstanden begynte å øke søndag 19. august. Det ble først satt inn pumper da situasjonen virkelig ble kritisk, onsdag.

– Vi kan konkludere med at den planlagte og utførte fangdammen ikke skulle vært akseptert som løsning. Det andre kritiske punktet var på søndag: Da vannstanden var økende, var valg av tiltak riktige?, sa Tryti.

Kommunen er på nåværende tidspunkt ikke tydelige på om de mener det var dem selv som burde ha sagt stopp til løsningen med en fangdemning.

På spørsmål fra Bakervik (Ap) svarte kommunaldirektør Anne Iren Fagerbakke at det også må undersøkes om evakueringen og iverksettelsen av beredskapsplanen skjedde raskt nok.

Påbegynt ny demning i forgrunnen, og den midlertidige demningen som brast i bakgrunnen
Foto: Sindre Skrede / NRK
En midlertidig dam i Munkebotn i Bergen gav etter og førte til flom i Eidsvåg.