Kommunen vil ikke at arbeidsledige Kjetil skal flytte. Nå er han tilbake i klasserommet

ODDA (NRK): – Det er tungt. Det er ikke så lett å finne ny jobb i et lite lokalsamfunn, sier Kjetil Bakke.

Kjetil Bakke

MISTET JOBBEN: Kjetil Bakke mistet i september jobben da maskineringsselskapet NLI i Odda måtte legge ned. Han har ikke lyst til å flytte fra Odda, men det er vanskelig når han ikke finne ny jobb.

Foto: Tale Hauso / NRK

– Mange av oss er så gamle at vi ikke har lært dette på skolen, og kan ha nytte av å få en grundigere innføring i det, sier Kjetil Bakke.

Han sitter i et klasserom i Odda, der han deltar på et datakurs i regi av Odda kommune. Bakke er utdannet plastmekaniker, og har jobbet som mekaniker i oljeindustrien i mange år.

I september var han en av 70 ansatte i maskineringsselskapet NLI Odda som mistet jobben, som følge av nedgangstidene i oljebransjen.

– Ikke lett å finne ny jobb i Odda

NLI har blant annet levert høyteknologiske løsninger til subsea-næringen. At bedriften legges ned, kan føre til at kompetansen forsvinner i kommunen.

Kurs for arbeidsledige i Odda

KURS: På kurset i regi av Odda kommune håper deltakerne at de får kompetanse som vil hjelpe dem å få jobb igjen.

Foto: Tale Hauso / NRK

– Det er tungt. Det er ikke så lett å finne ny jobb i et lite lokalsamfunn som Odda. Vi har en veldig spesifikk kompetanse, og det er ingen andre i nærområdet som driver med det samme som vi drev med i NLI, sier Bakke.

Arbeidsløysa i Hordaland (tal frå Nav)

November 2016

Endring fra november 2015

Helt ledige

9402

+1111

Andel av arbeidsstyrken

3,4 %

+13,4 %

Langtids arbeidssøkere

4328

+ 33,9 %

Ledig ungdom under 25 år

1225

- 3,2 %

Tilgang på ledige stillinger

1820

+ 6,0 %

En arbeidsgruppe ble opprettet etter at NLI gikk konkurs, og der kom ideen om kveldskurs for de tidligere ansatte. For å heve kompetansen, og for å holdede dem igjen i Odda.

– Kursene er et samarbeid med tidligere arbeidsgiver, som mener at denne kompetansen vil gjøre det lettere for de ansatte å eventuelt komme tilbake i den nye bedriften, sier Bakke.

– Og uansett vil den nye kompetansen komme til nytte på en eventuell ny arbeidsplass sier han.

Les: Kunne hatt råd til ti barnehager om oljekrisa ikke traff

Vil beholde oddingene

Odda kommune, det lokale Nav-kontoret og tidligere ansatte samarbeider om prosjektet. Odda-ordfører Roald Aga Haug (Ap) sier at han er opptatt av å stoppe hjerneflukt fra kommunen.

– Vi er veldig opptatt av at fagmiljøet ikke forsvinner fra Odda. Derfor har vi prøvd å finne relevante kurs for de arbeidsledige, som vi kan samarbeide om, sier ordfører Aga Haug.

Bakke håper på bedre tider, og at kursingen kan komme han til nytte.

– Jeg ønsker ikke flytte herfra. Her har jeg familie og venner og alt som skal til. For de aller fleste er håpet å få komme tilbake til den gamle arbeidsplassen på sikt, eller eventuelt å finne noe annet i Odda. Forhåpentligvis kan vi være litt mer effektive når vi kommer tilbake i jobb, og ha et godt utbytte av dette.