– Telefonsvindlere spør om folk er hjemme i påsken

Innbyggere i Bergen og på Sotra har blitt oppringt av en «inspektør fra kommunen». – Ikke svar før du er sikker på at det er ekte, sier politiet.

Ivar Lunde Bergen kommune

ADVARER: Beredskapssjef Ivar Lunde og Bergen kommune advarer mot falske oppringninger fra personer de tror planlegger innbrudd.

Foto: Eva Hille / Skjermdump

Innbyggere i Bergen har blitt oppringt med spørsmål om når de er hjemme i påsken, melder Bergen kommune, som tror dette er kriminell aktivitet.

Beredskapssjef Ivar Lunde sier til NRK at det var en «observant bergenser» som fredag tipset kommunens Innbyggerservice.

– Hun hadde blitt oppringt av en person som på gebrokkent norsk sa han var en inspektør fra Bergen kommune. Han lurte på om hun skulle være hjemme i påsken, fordi det angivelig skulle være sprengningsarbeider i området, og det kunne komme skadedyr inn i boligen, forteller Lunde.

Kvinnen lot seg imidlertid ikke lure.

– Hun forsto at dette ikke kunne være riktig, og tok kontakt med kommunen. Og vi kan bekrefte at vi ikke har slik aktivitet nå i påsken, sier Lunde.

Han oppfordrer folk som mottar slike telefoner om å kontakte politiet.

– Vi frykter dette er en form for svindel, der de vil kartlegge hvor folk ikke er hjemme for så å ta seg inn i husene.

Video Slik unngår du påskeinnbrudd

POLITIETS TIPS: Ikke si til fremmede om du er hjemme eller ikke, og ha øynene åpne hvis du er det.

Foto: Nyhetsspiller

Svindelforsøk også på Sotra

Også på Sotra har en eldre kvinne fredag blitt oppringt av en mann som på gebrokkent norsk spurte hun skulle være hjemme.

– Han sa han var fra kommunen og skulle kontrollere vann og avløp. Kvinnen var snartenkt, og ringte Fjellvar (vann og avløpsselskapet), som bekreftet at de ikke hadde noen inspeksjoner, forteller politiets operasjonsleder Bjarte Rebnord.

– Dette er svindel, og vi oppfordrer alle til å avvise alle slike henvendelser, skriver Fjellvar.

Rebnord ber folk være skeptiske og be om bekreftelse før man oppgir om man er hjemme.

– Noter gjerne nummeret og sjekk det før du svarer. Det er det samme som gjelder i sosiale medier: Man trenger ikke opplyse personer som kan være fremmede om man er bortreist i påsken.

Eva Hille

ROSER OBSERVANT INNRINGER: – Dette høres jo litt uhyggelig ut, så det er bra at folk er på vakt, sier informasjonssjef Eva Hille i Bergen kommune.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Følg med i nabolaget hvis du er hjemme

Politiet ber også dem som faktisk er hjemme, være på vakt.

– Ha øynene med deg i nabolaget, og følg med på om det er folk eller biler du ikke ser der til vanlig. Se etter mistenkelig oppførsel, for eksempel om folk leter i postkasser for å se om det ligger gammel post der. Kontakt politiet hvis du ser noe mistenkelig, sier Rebnord.

– Og da rykker dere ut, eller preger påskeferien dere også?

– Det vil jo alltid være tilfeller der det ikke er kapasitet til å rykke ut på alt, men vi vil i alle fall registrere alt. Det kan gi oss en oversikt som vi kan bruke både til å fange opp kriminelle hendelser og forebygge. Én enkelt hendelse kan være den manglende biten i et puslespill vi holder på med. Så ring politiet, oppfordrer Rebnord.