Knask eller knep blir stadig meir populært, men mange er skeptiske

I kveld samlast tusenvis av store og små skrømt for å feire Halloween på amerikansk vis. Nokon vel likevel alternative markeringar.

Created by InfoDispatcher

SOSIALT: På Reed markerer dei den skumle kvelden på sitt eige vis – dei har "Hallovenn-feiring" i ballbingen. Men dei opnar ikkje døra i eige hus. Foto/Redigering: Alf Vidar Snæland/Runar Sandnes

Allehelgensaftan, som blir kalla Halloween på engelsk, blir feira kvelden før Allehelgensdag – All Hallows Day.

Då skal alle avdøde slektningar og vener minnast, og vi feirar alle helgenar vi ikkje kjenner namnet på.

Unorsk tradisjon

Ikkje alle har sansen for at vi har adoptert denne tradisjonen.

– Dette er eit veldig dårleg opplegg! Kvifor skal vi sluke rått alt som kjem ifrå Amerika? Vi har jo våre eigne skikkar, vi bør heller ta vare på dei, seier Reidar Barthel.

Reidar Barthel

SKEPTISK: Reidar Barthel feirar ikkje Halloween.

Foto: Tor-Erik Humlen / NRK

Andre ser på Halloween som ei fin moglegheit til fest og moro. Ingfrid Marie Såtedal skal feire med borna på skulen, og gleder seg til det.

– Det er kjekt når vi kan ha slike arrangement på skulane. Då får ungane samlast, ete snop og vise fram dei skumle kostyma sine til kvarandre, seier ho.

Ingfrid Marie Såtendal

FEIRAR: Ingfrid Marie Såtendal skal feire saman med borna.

Foto: Tor-Erik Humlen / NRK

Ho skjønar at mange er skeptiske til feiringa og dei skumle kostyma. Ho minner om regelen om utelys:

– Det er ikkje alle som har fått med seg at ein kan skru av utelysa dersom ein ikkje ønsker besøk på døra. Det er ein god regel, seier Såtendal.

Tiggar godteri

Halloween blir særleg markert i USA, der utkledde born går frå hus til hus for å tigge godteri. Dei ropar «knask eller knep» og kan finne på rampestrekar dersom dei ikkje får snop frå den som opnar døra.

Dette er ein tradisjon som gradvis har blitt meir og meir vanleg her i Noreg, etter innverknad frå amerikansk massekultur.

Det har blitt så vanleg å feire Halloween i Noreg at fleire skular har eigne Halloween-festar. Her samlast små skrømt i følge med vaksne for å vise fram dei skumle kostyma sine og ete snop.

Skal du feire Halloween i dag? Hugs å merke dine Instagram-bilde med #nrkgresskar