Hopp til innhold

Klar melding fra ishockeyjentene på 8. mars: – Vi vil ha like regler som gutta

TORGALLMENNINGEN (NRK): Kampklare ishockeyjenter satte preg på 8. mars-toget i Bergen. – Råsterk feminisme, skryter Audun Lysbakken.

Ragnhild Klomstad, Pia Helle og andre fra Bergen Ishockeyklubb i 8. mars-tog i Bergen

SKREK OG BRØLTE: På forhånd hadde 11-åringene Ragnhild Klomstad (t.v.) og Pia Helle (med megafon) lovet å «skrike og brøle» for å få likestilling i sporten sin. På Torgallmenningen søndag gjorde de akkurat det sammen med mange andre fra ishockeymiljøet i Bergen.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

De unge feministene fra ishockeymiljøet var både mest synlig og høylydt da 8. mars-toget i Bergen startet på Torgallmenningen litt før klokken 18.

Kledd i røde drakter og med parolen «Like vilkår - også i idretten» fikk de stor oppmerksomhet og mange lykkeønskninger.

– Vi vil være med på å bestemme. Det må være like regler i all sport, og jenter må kunne ha muligheter til å leve av idretten sin, slik som guttene har, sier 11-åringene Pia Helle og Ragnhild Klomstad.

Audun Lysbakken snakker med demonstrantene fra Bergen Ishockeyklubb på 8. mars

LYSBAKKEN-STØTTE: SV-leder Audun Lysbakken slo av en prat med ishockey-demonstrantene før demonstrasjonstoget gikk fra Torgallmenningen.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Glade for å vise hva vi mener

Det vakte stor oppsikt da de to jentene i februar lovet å ta kampen mot regelforskjellene i ishockeyen inn i demonstrasjonstoget på kvinnedagen.

Reaksjonene var sterke på at jenter og kvinner ikke får lov til å takle, noe som er lov for gutter fra de er 12 år gamle.

– Det er ikke hundre prosent hockey når vi ikke får lov til takle, sier Ragnhild og Pia den gang.

Men jentene reagerer på langt mer enn at de ikke får lov til å takle.

Det er også store forskjeller i fasiliteter som garderobetid og tilgang på is, og på seniornivå spiller damer 3x15 minutter, mens gutter og menn spiller 3x20 minutter.

Initiativet ble hilst velkommen av 8. mars-komitéen i Bergen, og det var en kampklar gjeng som troppet opp nesten halvtimen før arrangementet startet.

– Vi er veldig glade for å få vise hva vi står for. Så får vi håpe det hjelper, sier Pia.

Sofie Marhaug holder tale på 8. mars i Bergen

IMPONERT: Bystyrerepresentant Sofie Marhaug fra Rødt holdt appell på kvinnedagen i Bergen. Hun er imponert over ishockeyjentenes engasjement.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Lysbakken: – Råsterk feminisme

Like før toget skulle starte, kom SV-leder Audun Lysbakken bort for å hilse på jentene. Han er imponert over kampånden deres.

– Helt herlig at de er her. Det er råsterk feminisme og klar melding. Så jeg tror Ishockeyforbundet gjør lurt i å høre på dem, sier den tidligere likestillingsministeren.

En annen som uttrykte sin uforbeholdne støtte, var Rødts gruppeleder i bystyret, Sofie Marhaug, som holdt dagens første appell under 8. mars-markeringen i Bergen.

– Dette er ikke det første eksempelet på at jenter og damer diskrimineres i idretten. Deres kamp er en kamp for full kvinnefrigjøring og reell likestilling. Jeg heier på dem, sier Marhaug.

Marhaug sier hun som feminist setter stor pris på at jentene fra Bergen ishockeyklubb velger å ta kampen inn i 8. mars-toget.

– Det er dette 8. mars-toget er til for!

Rina Mariann Hansen i demonstrasjonstog 8. mars

STØTTE I OSLO: Idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) holdt selv i paroleplakaten «Like vilkår - også i idretten» under søndagens 8. mars-tog i Oslo.

Foto: Beate Svenningsen / Oslo kommune

Støttedemonstrasjon i Oslo

Oppmerksomheten har også ført til en likelydende parole i 8. mars-toget i Oslo, som byens idrettsbyråd valgte å stille seg bak.

– Det er hele tiden historier om at jenter behandles annerledes enn gutter i idretten. Vi må jobbe mye mer systematisk for å få til likestilling, sier byråd for kultur, idrett og frivillighet i Oslo kommune, Rina Mariann Hansen (Ap)

– Jeg ble inspirert av hockey-jentene som skulle gå i tog for å få lov til å takle. Sammen med Oslo idrettskrets støtter vi jentene, sier hun.

Abid Raja

BER FORBUNDET LYTTE: Likestillingsminister Abid Q. Raja er glad for at jentene i Bergen sier fra og ber Ishockeyforbundet lytte til utøverne.

Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix

Raja: – Håper de som bestemmer lytter

Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja (V) har også fått med seg ishockeyjentenes kamp.

– Hvis det er slik at kvinnene ønsker en endring, håper jeg de sier fra høyt og tydelig. Så håper jeg at de som bestemmer lytter til utøverne, sier Raja.

– Hva synes du om at jentene i Bergen Ishockeyklubb velger å gå i 8. mars-tog for å få fokus på forskjellene?

– Jeg synes det er bra at folk bruker stemmen sin til å si ifra om ting de mener er urettferdige eller feil. Det er bare på den måten man kan oppnå endring.

Ishockeymiljøet demonstrerer for likestilling

STOR OPPSLUTNING: Mange fra ishockeymiljøet troppet opp for å være med i toget på kvinnedagen.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Positive til utspill fra Ishockeyforbundet

Norges Ishockeyforbund støttet opprinnelig ikke jentenes krav om å få takle på lik linje med gutta eller andre regler som går på tvers av det som er vanlig internasjonalt.

Generalsekretær Ottar Eide uttalte til NRK at det var liten interesse for en slik regelendring i andre land og at det ville være uheldig for norske lag å være vant til andre regler.

Kaptein og lagleder på klubbens damelag i 1. divisjon, Christine Berger, sier jentene og damene i klubben har fått mye støtte siste måneden.

Det har også vært litt utvikling i saken.

– Nå har Ishockeyforbundet varslet at de vil sende ut en spørreundersøkelse og høre hva damene i Norge mener og tenker om fremtiden. Det ser jeg veldig lyst på, sier Berger.