800 meter fra huset skyter Forsvaret 570.000 ganger i året

MATHOPEN (NRK): Bjørn Erik Sissener og flere naboer til Haakonsvern ber Sjøforsvaret om å begrense skytetreningen nær bebyggelsen.

Sissener2

NÆR NABO: Bjørn Erik Sissener kan se rett ned på kystvaktkaien på Haakonsvern fra huset. Han er ikke nærmeste nabo til skytebanen, men hører likevel skuddene godt.

Foto: Christian Lura / NRK

– I høst testet de til og med ammunisjon til 12,7 millimeter mitraljøse. Det var intenst og varte i flere uker, sier Sissener.

Han er en av de nærmeste naboene til marinebasen på Haakonsvern.

Ifølge en rapport fra Forsvarsbygg avfyres det 570.000 skudd på marinebasen i året. Det skulle bli rundt 2200 runder i gjennomsnitt hver hverdag.

Marinebasen sier de prøver å unngå skyting på helligdager. Men også da kan det forekomme skyting, særlig i forkant av større øvelser.

Prøver å ta hensyn

– Vi har prøvd å ringe ned til dem og spørre høflig om de kan begrense seg. Da har de gjerne svart at de skal holde på til ni om kvelden, sier Sissener.

Kommandør Per Kartvedt er sjef ved Haakonsvern orlogsstasjon. Han sier naboene må regne med at det skytes inne på en militærbase.

– Men vi prøver å ta hensyn til omgivelsene, blant annet ved ikke å skyte langt utover kveldene eller på helligdager, sier Kartvedt.

Kartvedt

MÅ REGNE MED SKYTING: Sjef Per Kartvedt ved Haakonsvern sier naboene må regne med skyteaktivitet, men at basen prøver å ta hensyn til omgivelsene.

Forsvaret disponerer skytebaner på Ulven og Korsnes. Kartvedt sier at disse brukes i stor grad.

– Banene på Haakonsvern er et supplement. Men det er klart de er effektive å bruke for dem som er lokalisert på basen i en travel hverdag, sier Kartvedt.

Barnehage i nærheten

Det ligger også en barnehage på Haakonsvern, men ifølge den samme Forsvarsbygg-rapporten ligger barnehagen i le for skytebanene og blir ikke så hardt rammet som den kunne ha vært.

– Vi kvepper kanskje litt hvis vi er på tur på området, men det er ikke noe daglig fenomen for oss. Men jeg er nabo selv, og der vi bor, er det mer bråk, sier styrer Merete Ruvang i Skårungen barnehage på Haakonsvern.

En gruppe naboer har klaget på skyteaktiviteten til Bergen kommune. Leder Sonja Skotheim ved kommunens helsevernetat opplyser at det vil komme et svar fra dem snart.

Det er summen av alle støykildene som gjør at det blir mye for oss. Det hadde vært fint om de kunne begrense seg litt.

Bjørn Erik Sissener, nabo til Haakonsvern

Venter på helikoptrene

Det er ikke bare skytingen som naboer reagerer på. Fortsatt blir noen fartøy ikke koblet til landstrøm, slik at duren forstyrrer nattesøvnen, ifølge Kristin Sissener.

Og snart skal fregattenes helikoptre begynne å ta av og lande på basen.

– De har testfløyet, da var de overalt over oss. Meningen er at de skal følge Grimstadfjorden inn, men vi er spent på hvordan det blir når helikoptrene kommer i full drift, sier Bjørn Erik Sissener, som selv har jobbet i Sjøforsvaret.

– Det er summen av alle støykildene som gjør at det blir mye for oss. Det hadde vært fint om de kunne begrense seg litt, sier han.