Hopp til innhold

Her møter vogntoget raset på E16

Nesten en uke etter raset kjører fortsatt store vogntog feil på stengte E16. – For dårlig skilting og informasjon fra Vegvesenet, mener lastebileiere.

Irritert vogntog-sjåfør kjørte helt frem til raset på E16 før han fant ut at veien var stengt.

MØTTE RASET: Dette østeuropeiske vogntoget måtte snu da han møtte sperringene i Vaksdal i går. Den utenlandske sjåføren var tydelig irritert over at veien var stengt.

E16 har vært stengt i snart én uke etter det store raset som knuste en tunnelmunning i Vaksdal.

Veien fra Voss mot Bergen er hovedinnfartsåren mellom øst og vest, og tusenvis av biler må hver dag kjøre alternative veier til og fra Bergen.

– Burde hatt folk ute

Lastebileier-Forbundet er ikke fornøyd med hvordan E16 er merket og skiltet under den store stengningen.

Jan Ove Halsøy

IRRITERT: Jan Ove Halsøy i Lastebileier-Forbundet.

Foto: NRK

– Det burde vært fysiske sperrer rett før eller rett etter Voss. Her burde Statens vegvesen ha folk ute som kunne snakket med bilistene og fortalt hva som hadde skjedd. Det er ikke alle som har den geografiske kunnskapen som skal til for å vite at det er veien til Bergen som er stengt, sier Jan Ove Halsøy, forbundsleder i Hordaland.

Han forteller om flere episoder den siste uken der vogntogsjåfører har kjørt helt frem til raset før de oppdaget at veien var stengt. Spesielt utenlandske sjåfører har problemer med å skjønne at de ikke kommer frem.

– Dyrt og forurensende

Forrige uke skrev NRK om Johan Eklund, som måtte rygge tre kilometer med et 20 meter langt vogntog da han møtte raset.

– En bilist skal få med seg veldig mye informasjon langs veiene, og det er fort gjort å overse det ene skiltet. Her burde noen stått og i hvert fall stoppet de store, tunge bilene, og informert om omkjøringsmulighetene, sier Halsøy.

Veien er fremdeles stengt, og Statens vegvesen tør ikke love når E16 kan åpne igjen.

Stengt E16

STENGT: Dette møter bilistene på E16 fra Bergen mot Voss. Nesten én uke etter raset kjører fremdeles bilister helt frem til raset.

Foto: Vidar Gudvangen / NRK

– Skiltingen og informasjonen har ikke vært god nok, og det koster både penger og selvfølgelig også miljøet. Bilene forurenser unødvendig mye når vi kjører helt frem til tunnelen for å få vite at den er stengt, sier Halsøy.

Senest i går møtte NRK en utenlandsk sjåfør som hadde kjørt helt frem til raset og måtte snu på den kronglete og rasutsatte veien.

Aller helst ny vei

Halsøy mener det på lang sikt må på plass store bevilgninger for å ruste opp E16. Men med dagens situasjon mener han at også den viktigste omkjøringsveien, riksveg 7 gjennom Hardanger, må bli bedre.

– Det burde være en alternativ omkjøringsmulighet inn til Norges nest største by. Når det er sagt, så kunne de gjort mye mer for trafikken disse dagene når uhellet først er ute.

– Nå har de hatt flere dager på å sette inn tiltak, og jeg forstår ikke at de ikke klarer å få noen på plass for å omdirigere dem som kjører feil.

E16 stengt

GODT NOK? Dette skiltet møtte bilistene på E16 allerede i Bergen, men mange sjåfører durer bare forbi. Nå kommer det nye og bedre skilt.

Foto: Vidar Gudvangen / NRK

Vegvesenet: – Kunne vært bedre

Lensmann Ivar Hellene på Voss forstår deler av frustrasjonen til lastebileierne.

– Vi mener alt i alt Statens vegvesen har gjort en god jobb etter raset. Men utfordringen med utenlandske sjåfører som ikke skjønner skiltene, kjenner vi godt igjen, sier Hellene.

Statens vegvesen innrømmer at informasjonen på E16 kunne vært bedre.

– Derfor fikk vi på plass to trafikkdirigenter på Voss i går. Disse er på plass i dag, og vi har flyttet dem til litt for at de skal være mer synlige. De stopper utenlandske vogntog og forteller om stengningen lenger fremme, sier Ingebjørg Midthun, prosjektleder i Statens vegvesen.

– Ikke helt forberedt

Hun forteller at Vegvesenet ikke var helt forberedt på omfanget etter raset.

– Vi burde vært tidligere ute med dette, det er vi enig i. Nå vil jeg tro problemet først og fremst gjelder utenlandske sjåfører, og at norske bilister har fått med seg dette.

Nye, store skilt som skal fortelle om stengningen, er også bestilt, men er forsinket.

– Disse skal på plass på Trengereid på bergenssiden og på Voss, og vil fortelle på norsk, engelsk og polsk at E16 er helt stengt. Skiltene skulle vært på plass i går, men vi håper de er ute i kveld eller i morgen, sier Midthun.

Slik så det ut på omkjøringsvegen, riksveg 7, forrige uke:

E16 er stengt over helga, noko som betyr auka trafikk på den kronglete fylkesvegen om Norheimsund.

SE VIDEO: Kaoset på riksveg 7.