Hopp til innhold

Kjell Tore har rodd 3300 kilometer

Kjell Tore Solvang (58) sin sommerferie har ikke vært helt som alle andres. Fredag avslutter han årets råeste rotur. – En lang, hard, fæl tur, oppsummerer han.

Kjell Tore Solvang har rodd Norge på langs

SNART I MÅL: Den tidligere landslagssjefen i padling, Kjell Tore Solvang fra Askøy, har brukt sommeren på å ro hele Norge på langs. Det er en rekord som skal bli vanskelig å slå.

Foto: Helge Haukeland/Roferd.no

Kjell Tore Solvang har snart rodd hele Norge på langs, totalt 3300 kilometer. Fra svenskegrensa i sør til Russland i nord. Ingen skal tidligere ha gjort dette alene.

– Hvordan blir det å vende tilbake til hverdagen etter å ha levd om bord i en robåt i tre måneder?

– Det skal bli j ... godt å slippe å sitte i den båten, få en god seng, rent laken og en pute. Slike ting er ingen selvfølge i en robåt. Og så gleder jeg meg til å treffe bikkjen og familien min igjen, sier Kjell Tore Solvang.

To ganger fikk jeg båten halvfylt med vann på grunn av en brottsjø, og en gang gikk jeg på et undervannsskjær og holdt på å forlise.

Kjell Tore Solvang

Solvang er tidligere landslagssjef for de norske padlerne og var med på å vinne tre OL-gull, fire VM-gull og fire EM-gull.

Tidligere i sommer intervjuet NRK ham da han passerte Bergen og hjemkommunen Askøy:

Kjell Tore Solvang ror i store bølger og tung vind. Viser fram båten og nevene.

PÅ VEI: Her har Kjell Tore Solvang rodd i 21 dager og begynner allerede å merke kjøret. Se video.

Holdt på å forlise

Solvang har tatt nærmere én million åretak på turen, har lokalavisen Askøyværingen regnet ut.

Kjell Tore Solvang i Bodø

SNART I MÅL: Kjell Tore Solvang fra Askøy har snart rodd hele Norge på langs, totalt 3300 kilometer. Ingen skal tidligere ha rodd denne strekningen alene.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

– Det mentale, og det å være i fare, har slitt mest på meg: Å krysse fjorder, prøve å komme meg frem, og å være alene. Hver dag har jeg prøvd å ro så lenge jeg orker, og aldri lagt opp til hviledager. Det lengste jeg rodde var 22 timer i strekk, forteller han til NRK.

Solvang benytter en 16-fots Nordfjordfæring, en av de eldste kjente robåtene på Vestlandet.

– Har du opplevd noen farlige situasjoner underveis?

– Jeg har vært redd flere ganger, og det har vært noen dramatiske situasjoner: To ganger fikk jeg båten halvfylt med vann på grunn av en brottsjø, og en gang gikk jeg på et undervannsskjær og holdt på å forlise.

Ikke aktuelt å bryte

Planen er at 58-åringen skal avslutte ferden ved Kirkenes kai fredag klokken 11.00. Da har han rodd siden 2. mai, da ferden startet på svenskegrensen.

Kjell Tore Solvang ror Norge på langs

GODVÆRSDAG: Her passerer Kjell Tore Solvang Hustadvika. Ikke alle dagene på sjøen var like idylliske.

Foto: Iver Otto Gjelstenli/Roferd.no

– Hva har motivert deg til å holde det gående?

– Flere ting. Jeg har lyst å oppleve å ta det siste åretaket, og følelsen av å ha nådd målet. Jeg hadde heller ikke lyst å komme hjem og fortelle at jeg hadde brutt, så jeg visste da jeg startet at jeg var nødt til å fullføre. Det har aldri vært snakk om å gi seg.

Underveis samler Solvang inn penger til barn med hjernesvulst, noe du kan lese mer om på hjemmesiden hans.

Jeg er imponert over broren min og tipper han har et ganske solid håndtrykk nå.

Svein Egil Solvang

Nærmer seg målet

Akkurat nå er han i Kjøfjorden, sør for Varangerfjorden og fanger kongekrabbe.

– Det er mellom 12 og 15 nautiske mil til Kirkenes, og det blåser stiv kuling, men jeg håper det bedrer seg. Det hadde vært greit å slippe å kjempe med naturkreftene og iføre seg overlevingsdrakt siste dagen!

På kaien i Kirkenes står en kjær kjenning og venter.

– Den jeg gleder meg mest til å møte er Gunn (Fuglesang, konen). Hadde det ikke vært for henne hadde jeg ikke kunne gjennomføre turen. Hun har tatt seg av post, regninger og dyr. Nå har jeg rodd fra meg for en stund. Målet mitt er fra nå å være verdens beste kjæreste, sier Kjell Tore Solvang.

Får skryt av bror

– Hvordan er den fysiske formen?

– Kroppen føles egentlig ganske bra, selv om jeg har blitt ganske tynn og gått ned åtte kilo. Når du ror så mye blir du sterk i hender og armer, men beina og resten av kroppen må jeg nok trene opp igjen før hjortejakten, sier Kjell Tore Solvang til NRK.

I 2007 rodde han og broren, Svein Egil, fra Nordkapp til Lindesnes.

– I vår familie er vi ikke kjent for å gi oss så lett. Vi setter en fot foran den andre til vi er fremme. Å gjennomføre noe slikt gir en enorm mestringsfølelse, og alt i hverdagen føles lett etterpå. Jeg er imponert over broren min og tipper han har et ganske solid håndtrykk nå, sier Svein Egil Solvang til NRK.