Hopp til innhold

Karoline (27) føler seg lurt: – Jeg mister alltid jobben etter prøveperioden

Nav vil få flere nordmenn ut i jobb ved å betale for opplæringen. Karoline Marie Vassbotn sier opplæringen hennes har vart i ni år.

Karoline Vassbotn

VENTET: Karoline Marie Vassbotn forteller at en av hennes arbeidsgivere fikk både Nav og henne til å tro at hun jobbet på midlertidig lønnstilskudd uten at en slik avtale noen gang var inngått med Nav.

Foto: INGRID HENRIKSEN JUELL / NRK

– Arbeidsgiverne har hver gang sagt at jeg skal få fortsette etter prøveperioden, men det skjer aldri. Jeg føler meg lurt, sier Karoline Marie Vassbotn (27).

Alenemoren har i ni år vært uten fast jobb, men hatt en rekke vikariater i ulike bransjer.

– CV-en min ser ut som en bok. Mange jobber, men i korte perioder, sier Vassbotn.

I de fleste jobbene hun har hatt, har arbeidsgiveren fått støtte fra Nav, forteller hun.

– Jeg tror de vet at Nav kan betale for opplæringsfasen, siden jeg har vært uten fast jobb lenge, sier 27-åringen fra Bodø, som nylig valgte å lufte frustrasjonen sin på Facebook:

– I ettertid har flere sendt meg meldinger om at de er i samme situasjon, forteller Vassbotn.

– Kjent problem

Nav har støtteordninger som subsidierer eller betaler ansattes lønn i opplæringsperioden. Slik skal det bli mer attraktivt å ansette folk som sliter med å komme seg i jobb.

Midlertidig lønnstilskudd og arbeidstrening regnes som svært effektive tiltak i overgangen til fast arbeid i Norge. Nær 70 prosent som får lønnstilskudd får fast jobb, og regjeringen har økt bevilgningen til lønnstilskudd.

Men forskerne har gjort funn som kan bekrefte Vassbotns historie.

– Det et kjent problem at slike ordninger utnyttes av enkelte arbeidsgivere. Men det er vanskelig å si noe sikkert om omfanget, sier Fafo-forsker Johan Røed Steen.

Han understreker at tiltakene i hovedsak fungerer godt.

Men i en spørreundersøkelse fra varehandelen i en Fafo-rapport fra 2017 svarte én av tre LO-tillitsvalgte at bedrifter ansetter folk på tiltak for å spare lønnsutgifter og 72 prosent at ansatte på tiltak utfører ordinært arbeid.

– Arbeidssøkere på tiltak skal ikke ta over for den eksisterende bemanningen. Samtidig øker sjansen for fast arbeid om de har bevist at de takler ordinære arbeidsoppgaver i bedriften, sier avdelingsdirektør i Nav Hordaland, Frode Storvik.

Karoline Marie Vassbotn

JOBBJAKT: Karoline Marie Vassbotn har forsøkt å få jobb i ni år og har jobbet gjennom arbeidstiltak fra Nav en rekke steder.

Foto: Ingrid Henriksen Juell / NRK

– Misbrukes lite

NHO sier bedriftene gir positive tilbakemeldinger på ordningen, men hevder få bevisst utnytter den.

– Vi oppfatter ikke at dette er et stort problem, men det er klart at det går an å misbruke de fleste tiltak. Det viktige er at vi fortsetter å fokusere på ordninger som inkluderer flere i arbeidslivet, sier Louise Aartun Bye, avdelingsdirektør for arbeidsliv.

Frode Storvik i Nav innrømmer at det er vanskelig å finne en god balansegang i tilskuddsordningene. Han tror heller ikke bedriftene spekulerer i stor grad, og forteller at Nav gir klar beskjed om de mistenker det.

– Om vi merker at bedrifter bruker folk på tiltak i stor grad, anbefaler vi dem å heller ansette ordinært, sier han.