– Sikkerhetsmessig var dette helt uten sidestykke

BERGEN (NRK): Det ble kaos da toget med 270 seter tok med 548 personer. Passasjer Kirsten Rokstad mener sikkerheten var altfor dårlig.

BERGENSBANEN

OVERFYLT: Slik ser det ut i en av togvognene på toget til Bergen, etter at svært mange passasjerer kom på ved Geilo stasjon.

Foto: Ørjan Hammersland

Toget fra Ål til Bergen søndag var alt annet enn tomt da det forlot stasjonen på Geilo. Folk stod som sild i tønne i flere timer.

– Sikkerhetsmessig var dette helt uten sidestykke. Dette er alvorlig. Hadde det skjedd en ulykke med toget, sporet av eller noe, så hadde det vært helt forferdelig, sier Kirsten Rokstad.

Den erfarne legen og spesialisten i allmennmedisin hadde vært på venninnetur til Geilo.

– Vi har hatt en flott weekend inntil vi skulle returnere. Vi har stått som sild i tønne, sa Rokstad til NRK da toget ankom Bergen søndag ettermiddag.

Hun mener det er kritikkverdig at Vy ikke hadde sørget for at det var flere togseter tilgjengelig mellom Hallingdal og Bergen. Særlig fordi det var fullt på de ordinære togene fra Oslo.

– Det som er det kritikkverdige her er det var ikke mulig å komme med noen av de andre togene. Dette var det eneste toget. Dermed har de rutet alle som var der oppe inn på dette toget.

Kirsten Rokstad var passasjer på toget mellom Ål og Bergen.

KRITISK: Kirsten Rokstad var en av passasjerene som måtte stå trangt på toget mellom Hallingdal og Bergen søndag.

Foto: Sissel Rikheim / NRK

Skal gå igjennom situasjonen

Informasjonssjef i Vy, Gina Scholz, beklager at mange passasjerer opplevde togturen som trang og ubehagelig i dag.

– Vi forstår at folk reagerer, men konduktørene må gjøre vurderinger på hvor mange de faktisk kan ta med seg, sier Scholz til NRK.

Hun ønsker ikke å kommentere påstandene om at dette kunne blitt en katastrofe dersom det hadde skjedd noe med så mange passasjerer om bord.

– Dette er innenfor det som er tillatt å gjøre. Vi skal gå igjennom hele denne spesielle turen, sier informasjonssjefen.

– Mange fortvilte

Da toget kom til Voss, hadde Vy satt opp ekstra vogner. Dermed ble det bedre plass for dem som hadde stått trangt over fjellet.

Passasjer Ørjan Hammersland fortalte til NRK at folk satt oppå hverandre, på bagasjen og der de klarte å finne en plass.

– Det var rimelig mange fortvilte her i starten. Det var helt anarki da vi gikk inn på toget og folk kommer seg ikke på toalettet, sier Hammersland.

Problemene oppsto da det kom svært mange som skulle bli med på toget ved Geilo stasjon. Det var BT som først meldte om togkaoset.

bergensbanen

TRANGT: Det ble trangt om plassen på toget til Bergen etter stoppet på Geilo stasjon.

Foto: Celine Bellamy

Ikke garantert sitteplass

Ifølge Gina Scholz i Vy hadde kaoset sammenheng med at svært mange passasjerer kom på ved Geilo etter å ha deltatt på VM i sparkstøtting.

Toget det er snakk om er et ekstra vintertog som går mellom Ål og Bergen i tillegg til de øvrige avgangene på Bergensbanen.

Billettene på disse togavgangene har såkalt «fritt setevalg», men gir ikke garanti om seteplass, ifølge Vy. Dette gjaldt også passasjerer som hadde kjøpt billett på forhånd.

Toget ankom togstasjonen i Bergen like før klokken 17 søndag.