Hopp til innhold

Kan skrote byreklameavtalen uten å betale

Den nye fylkesordføreren vil gjøre helomvending i saken om byreklame i Bergen. JCDecaux vil ikke kreve økonomisk erstatning.

Reklame

SLIPPER UNNA: Fylkeskommunen slipper høyst sannsynlig å betale erstatning dersom de snur i saken om byreklame.

Foto: Illustrasjon

Tross store protester og mye politisk diskusjon, fikk utendørsreklameselskapet JCDecaux nylig ja til å sette opp reklame på busser, bybane, holdeplasser og offentlige toaletter i Bergen.

Øyvind Markussen

KREVER IKKE KOMPENSASJON: – Nei, det tror jeg ikke. Det har vi ikke tenkt på engang, sier JCDecaux-sjef Øyvind Markussen.

Foto: Tanita Kveinå / NRK

– Dette har lenge vært en drøm for oss, og nå har denne drømmen gått i oppfyllelse, sa Øyvind Markussen, administrerende direktør i JCDecaux til Kampanje.

Men nå er drømmen i ferd med å bli knust. I dag kunne NRK fortelle at den nye fylkesordføreren Anne Gine Hestetun (Ap) sammen med SV vil ha omkamp om byreklameavtalen.

– Dette handler om verdier. Det er en kvalitet for Bergen at vi skal slippa å stupe i reklame uansett hvor vi går, sa Hestetun.

– Man kan ikke regne med noen ting i Bergen før det er signert på papiret. Det vet vi jo, kommenterer Markussen i JCDecaux.

LES MER: Varslar ny kamp for reklamefritt Bergen

Fylkesrådmannen: – Driver skadebegrensning

Selskapet har en ferdigforhandlet avtale om å sette opp reklame inne i og bakpå bussene og i bybanevognene. I tillegg har de kommet langt i forhandlingene om reklameplasser på buss- og bybanestopp, bussterminaler og offentlige toaletter.

Partene har avtalt at JCDecaux kan kreve kompensasjon for investeringer som er gjort, samt kostnader i forbindelse med avvikling av kontrakten, hvis politikerne kansellerer den.

Rune Haugsdal, fylkesrådmann

FYLKESRÅDMANN: Rune Haugsdal.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Etter dagens NRK-sak har fylkesrådmann Rune Haugsdal allerede satt i gang jobben med det han betegner som «skadebegrensning».

– Jeg registrerer jo debatten som går, og dette er et tydelig signal fra den påtroppende politiske ledelsen. Så nå blir det vår jobb å drive skadebegrensning, sier Haugsdal.

Han stiller seg imidlertid tvilende til om JCDecaux vil kunne kreve kompensasjon.

– Det er nok ganske begrenset, om noe, sier Haugsdal.

– Kommer ikke noe godt ut av en rettssak

Avtroppende fylkesordfører Tom-Christer Nilsen (H) har advart om at kansellering av avtalen kunne påføre fylkeskommunen erstatningsansvar overfor JCDecaux.

Men Markussen i JCDecaux påpeker at ingen av avtalene så langt er signert, og går langt i å avvise at selskapet vil kreve kompensasjon dersom de likevel ikke får sette opp byreklame i Bergen.

– Nei, det tror jeg ikke. Det har vi ikke tenkt på engang. Jeg tror ikke man skal forvente en ny «Clear Channel-rettssak», akkurat, for det kommer det uansett ikke noe godt ut av, sier Markussen.

JCDecauxs konkurrent Clear Channel tapte i retten da de krevde millionkompensasjon etter at bystyrepolitikerne snudde og sa nei til en byreklameavtale i 2005. Ti år senere ligger det altså an til en ny politisk snuoperasjon, men trolig ingen rettssak.

– Vi er veldig klare over at det har vært valg, og at det er et nytt flertall. Vi håper jo selvsagt det skal ordne seg. Går det ikke, er det synd, men vi må respektere de folkevalgte og forholde oss til det de bestemmer, sier Markussen.

ALT OM SAKEN: Striden om byreklame i Bergen