Kan bli datokjøring i Bergen senere i uken

Datokjøring er nok en gang utsatt, men klimabyråd Julie Andersland utelukker ikke å innføre det senere i uken.

Luftkvalitet i Bergen Ta bussen

DÅRLIG LUFT: Kaldt vær og lite vind kan gjøre at enkelte bilister må la bilen stå på mandag.

Foto: Pål Bentdal

Mandag ettermiddag ble det klart at det likevel ikke blir datokjøring tirsdag, etter at det tidligere var varslet at det kunne bli aktuelt å innføre datokjøring på grunn av fare for dårlig luftkvalitet.

– Vi følger nøye med på luftmålingene og iverksetter datokjøring dersom det skulle bli nødvendig. Vårt viktigste hensyn er bergensernes helse, sier klimabyråd Julie Andersland til kommunens hjemmeside.

Vakthavende meteorolog Frode Hassel ved Meteorologisk institutt tror ikke vi vil se røde luftkvalitetsnivåer med det første.

– Det ser ikke ut til å være det store problemet akkurat nå, det er ikke den typiske situasjonen vi ofte har når det blir høy forurensing. Da pleier det å være varmere luft i høyden og kaldt nede. Slik er det ikke nå, så det er ikke det store potensialet for høy forurensing nå, sier Frode Hassel til NRK.

Varslet i helgen

Ifølge miljødirektoratets målingsnettested Luftkvalitet.info var det mandag formiddag registrert moderat eller liten forurensing på alle de fire målestasjonene i Bergen.

Meldinger om kaldt vær med lite vind fra mandag gjorde at Bergen kommune i helgen informerte om at vurderte å innføre datokjøring fra mandag.

Datokjøring betyr at kun biler med enten partall, eller oddetall får kjøre de dagene datokjøringen gjelder.

Ga grønt lys for femdobling av bompenger

Forrige uke ble det kjent at Justisdepartementet går med på at Hordaland fylkeskommune kan femdoble bompengeavgiftene og la bilistene sponse gratis kollektivtilbud på dager med dårlig luftkvalitet.

– Vi er svært glade for de positive signalene fra regjeringen. Av hensyn til bergensernes helse haster det å få dette på plass, sa byutviklingsbyråd Anna Elisa Tryti (Ap) til NRK.