Hopp til innhold

Kan bare vente på flommen

Alexander Sjurseth fra Os har barrikadert dørene, og kan bare vente på at flommen når husveggen i Bangkok.

Barrikaderte dører

FORBEREDT: - Vi har tettet alle dører, hull og åpninger med det vi kan finne, forteller Alexander Sjurseth.

Foto: Privat

Alexander Sjurseth

PÅ BESØK: Alexander Sjurseth befinner seg i flomområdet.

Foto: Privat

Tusenvis flykter fra de enorme vannmengdene som nå truer hovedstaden Bangkok i Thailand. Styresmaktene har gitt opp kampen mot flommen, og kaller situasjonen kritisk for byens 15 millioner innbyggere.

Tusenvis av nordmenn i området

Midt i det hele sitter Alexander Sjurseth fra Os. 22-åringen er på besøk hos broren i Bangkok, og er en av mange tusen nordmenn som ifølge Utenriksdepartementet er i flomområdet.

– Vi bor i det høyeste området i Bangkok, så vannet har ikke kommet frem til oss enda. Men vi trenger ikke gå langt før vi kommer til hovedveien, og der er det fullstendig oversvømt og over en meter med vann, forteller Sjurseth.

Da vi snakket med ham i 13-tiden i dag var det blitt kveld og mørkt i Bangkoks gater. Sjurseth har sammen med resten av familen barrikadert dørene og satt møblene opp på stoler og mursteiner. Nå kan de bare vente på vannet.

– Veldig skummelt og lite informasjon

– Det er veldig skummelt, og vi får ikke så mye informasjon. Vi må oppsøke alt selv, og alt er i tillegg på thai.

Flommen som rammer Thailand nådde byen denne uken, og slo til for full styrke i Bangkok onsdag og torsdag. De viktige flomportene som skulle beskytte byen har sviktet, og folk har fått beskjed om å redde seg selv og sine.

Les videre under bildet.

Thailand

FLYKTER MED DET DE HAR: En liten gutt blir fraktet rundt i Bangkok i et lite plastkar. Folk flykter nå fra hjemmene sine med det de har.

– Bare senest for noen timer siden var det folk utenfor huset som ropte "nå kommer vannet, nå kommer vannet". Så det er like før det kommer, og vi går egentlig bare og venter på det, forteller Sjurseth.

Slanger og krokodiller i vannet

Og når det først kommer, er det både slanger og krokodiller i vannet. Reptilene har rømt fra mange krokodillefarmer som holder til i Ayutthaya-provinsen, der flommen rammer hardeest.

– Ja, det er litt ekkelt det også. Det er utlovet dusør på 1000 bhat, eller 200 kroner, for å fanger krokodiller - død eller levende. De svømmer fritt rundt omkring hvor enn vannet er.

Sjurseth og de andre i familien har forberedt seg så godt de kan.

– Det er satt opp en rekke tynne murvegger rundt husene, og vi har satt opp sandsekker foran dørene og tettet alle hull med modelerskitt og alt annet vi finner. Mange har kjøpt små båter som de skal ha klare når vannet kommer

Les videre under bildet.

Møbler i flommen

KLAR TIL Å FLYKTE: Alexander Sjurseth, familien og naboene har stablet opp møblene i påvente av vannet. - Om det kommer, må vi flytte møblene i andre etasje og flykte til fjells, forteller han.

Foto: Privat

Flykter når vannet kommer

Familien har en plan i tilfelle vannet når huset de bor i.

– Vi har en hytte på fjellet, vel to timer fra Bangkok. Ser vi at vannet kommer, flytter vi alle tingene vi har opp i andre etasje - og kommer oss unna.

Her kan du høre hele intervjuet med Alexander Sjurseth: