Kaizers rocket hardt på festningen

Festningsmurer, en gammel bunker, Kaizers Orchestra og allsang fra 6500 bergensere. - Til å få gåsehud av, skrøt bandet.

Kaizers Orchestra på Bergenhus festning Plenen

INTENS PERIODE: Geir Zahl og Terje Winterstø Røthing har ny plate klar for slipp i høst, samt en tredje på gang.

Foto: Roy Hilmar Svendsen

Utsolgt og stappfullt for Kaizers Orchestra på Bergenhus festning Plenen lørdag. Like nedenfor lurer Koengen, og det spørs om ikke Janove Ottesen & co snart er modne for å flytte ned til de virkelig store.

Omparockerne begynte på rockeklubben Garage for elleve år siden og har ikke sett seg tilbake siden. Lørdagens konsert i Bergen er den nest største bandet har gjort i Norge, utenom festivaler.

- Vel så imponerende som Spektrum

- Tidligere i år feiret vi tiårsjubileum i Oslo Spektrum. Det var jo liksom cupfinale, så da kom det masse folk hjemmefra og fra hele landet. Konserten her i kveld er vel så imponerende, for her er det jo stort sett bare bergensere. Det er både spesielt og utrolig stas, sier gitarist Terje Winterstø Røthing til NRK.no.

- Dette er til å få gåsehud av, sier vokalist Janove Ottesen når konserten er i gang.

Det er bare en drøy uke siden bandet presenterte del to av triologien «Violeta Violeta» på Øyafestivalen i Oslo. Ikke alle avisenes anmeldere var like begeistret over påfunnet, men bandet har kun fått positive tilbakemeldinger fra fansen.

- Å åpne med ti nye sanger, kan by på en utfordring. Vi visste at folk ikke kjente låtene og ville lytte i større grad enn til vanlig. Det var akkurat sånn det ble, og vi har fått kjempetilbakemeldinger. Aldri har vi fått så mye respons på Facebook som etter den konserten, sier Winterstø Røthing.

Dro tre nye på festningen

I Bergen lørdag dro de tre av de nye låtene: «Far Til Datter», «Faen I Båten» og førstesingelen «Tusen Dråper Regn».

Kaizers Orchestra på Bergenhus festning Plenen

STOR STEMNING: Fansen var i ekstase da Janove Ottesen & co entret scenen.

Foto: Roy Hilmar Svendsen

- «Violeta Violeta Vol. II» er ferdig mastret og blir sluppet i november. Det er en mer rocka og rett frem plate, uten for mange musikalske digresjoner som vi har en tendens til å holde på med. På den er det mer gitar, så jeg og Geir (Zahl) får skinne litt. Det er jo kjekt når du er gitarist, sier Winterstø Røthing.

- Hvor langt er dere kommet på «Vol. III»?

- Der har vi spilt inn demoer til halvparten av låtene. Alle sangene er laget, men vi har ikke spilt de sammen ennå. Jeg har ikke lyst å si så mye mer om den platen, annet enn at det nok blir den mest spektakulære platen vi noensinne har gjort.

Lanserer egen vodka

Senere i høst kommer også en DVD med Spektrum-konserten og en god del ekstramateriale. Det mest spesiell slippet i høst, er av en helt annen karakter. Innholdet er nemlig flytende og bør inntas på en ansvarsfull måte. «Vodka Kaizer» kommer i salg i neste måned, spesialimportert fra Litauen.

- Idéen oppstod da vi skulle lage coveret til «Vol. I». Det hadde vært relevant, men det ble ikke sånn. Likevel holdt vi på tanken. Andre har jo laget vin, men vodka kler oss bedre. Vi har jo sunget om det i over ti år nå. Den første flasken testet vi ut sammen etter Øya-konserten. Real Ones-gutta var der også og ga tommelen opp. Den beste vodkaen de hadde smakt, sier gitaristen.

Varsler lang Kaizers-pause

Når de to neste platene er sluppet og ferdig turnert, blir det lang pause for Kaizers Orchestra. Flere i bandet har soloprosjekter som kan bli blåst nytt liv i.

- Da har vi hatt tre ganske intense år, og da vil det sikkert være greit både for oss og alle andre at vi tar en velfortjent ferie, sier Terje Winterstø Røthing.