Hopp til innhold

Justisministeren oppfordrer storbyer til å innføre tiggeforbud

Regjeringen har ikke flertall på Stortinget for et nasjonalt tiggeforbud. Per-Willy Amundsen (Frp) ber storbyene innføre lokale forbud, men Bergen og Oslo sier nei.

Per Willy Amundsen

FOR ET FORBUD: Justisminister Per Willy Amundsen (Frp) ønsker et nasjonalt tiggeforbud, men mener storbyene må ta saken i egen hender når det ikke er flertall for dette i Stortinget.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Brennpunkt-dokumentaren «Lykkelandet» avslørte tirsdag at bakmenn i tiggemiljøet håver inn millioner på prostitusjon, narkotika og organisert vinningskriminalitet i Bergen.

Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) mener det som kommer frem i dokumentaren, er gode argumenter for å innføre lokale forbud mot tigging umiddelbart.

Det beste hadde vært en nasjonalt forbud. Men når det enn så lenge ikke er flertall for dette på Stortinget, er min klare oppfordring at man lokalt tar tak i dette og fremmer vedtak om å forby tigging i de største byene, sier Amundsen.

I dag er det opp til hver enkelt kommune å bestemme om man vil forby tigging. Ifølge Justisdepartementet er det kun Lillesand kommune som har et slikt forbud.

Mener stemningen har skiftet

Fremskrittspartiet og Høyre fremmet i 2015 et forslag om å innføre et nasjonalt tiggeforbud, men trakk forslaget da de ikke fikk flertall på Stortinget.

– Jeg oppfatter at det nå er politisk bevegelse i saken. Da har man mulighet til å ta tak i denne problemstillingen lokalt, sier Amundsen.

Også statsminister Erna Solberg (H) har i etterkant av Brennpunkt-dokumentaren sagt at hun ønsker et tiggeforbud. Fafo-forsker Guri Tyldum, som har forsket på rumenske tiggere, mener imidlertid at det ikke er tiggerne som er problemet.

– Dokumentaren viser folk som utgir seg for å være tiggere, og som driver med kriminalitet. Det er noe helt annet, sa hun til NRK torsdag.

Amundsen mener likevel man bør lytte til blant annet politiet i Oslo, som ønsker et tiggeforbud.

– Politiet er tydelig på at et forbud vil være et viktig virkemiddel i å bekjempe organisert kriminalitet. Da syns jeg vi bør vi lytte til politiet. Min klare oppfordring til Oslo, Bergen og andre byer at man sterkt vurderer å innføre forbud lokalt.

Tigger i Bergen

TIGGEDEBATT: Debatten om et tiggeforbud har blusset opp igjen i kjølvannet av Brennpunkt-dokumentaren «Lykkelandet».

Foto: NRK

Byrådene i Oslo og Bergen sier nei

Sosialbyråd Erlend Horn (V) er ansvarlig byråd på området i Bergen. Etter å ha sett NRKs dokumentar torsdag, sa Horn at han var trist og provosert, men at han ikke vil forby tigging i Bergen.

Sosialbyråd i Bergen Erlend Horn (V)

SIER NEI: Sosialbyråd Erlend Horn (V) vil ikke vil forby tigging.

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Vi kommer til å fortsette vår politikk, og vil ikke ha et tiggeforbud. Men dette er en øyeåpner på at det finnes personer som utnytter systemet som er der for å hjelpe de svakeste. Det må vi ta på alvor, og sørge for at det er de som trenger hjelp som får det. sa Horn.

Heller ikke byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo er for et lokalt forbud.

– Det vi trenger er politi for å løse politioppgaver. Denne formen for kriminalitet løses ikke av et kommunalt tiggeforbud, sier Johansen.