Hopp til innhold

Juryen: Skyldig i drapet på Kay (25)

50-åringen funnet skyldig i drap og to drapsforsøk. – Dette var godt, sier kjæresten til drepte Kay Ivar Sommerschild like etter at kjennelsen kom.

Drap i Lyderhornslien

SKUTT HER: Væpnet politi rykket ut til Lyderhornslien i Bergen 18. oktober 2010, etter at det ble avfyrt to skudd i en leilighet.

Foto: Bengt Roger Kåven / NRK

50-åringen som skjøt og drepte Kay Ivar Sommerschild er også i lagmannsretten funnet skyldig i forsettlig drap og to drapsforsøk.

Skyldig i alt

Den tiltalte fikk i formiddag, like før klokken 12.00, lest opp juryens kjennelse i Gulating lagmannsrett. Lagretten svarte ja på alle fem tiltalepunktene, der de mest alvorlige var drap og to drapsforsøk.

Kay Ivar Sommerschild

DREPT: Kay Ivar Sommerschild (25) ble truffet i magene av ett av skuddene og døde av skadene.

Foto: Privat
Kjæresten til Kay Ivar Sommerschild

– GODT: Kjæresten til Kay Ivar Sommerschild sier det var godt å høre lagrettens kjennelse. Her sammen med bistandsadvokat Line Hvidsten Ingebrigtsen.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Lagmannsretten opprettholdt dermed kjennelsen fra Bergen tingrett fra tidligere i år.

Han ble funnet skyldig i alle tiltalepunktene, som innbefattet forsettlig drap på Sommerschild, samt drapsforsøk på hans kjæreste og hennes mor.

Juryen brukte rundt halvannen time på å komme frem til kjennelsen, etter at retten startet klokken 09.00 i dag. Rettssaken i lagmannsretten har pågått i litt over to uker.

LES OGSÅ: Sendte SMS etter drapet: «Jeg kommer tilbake»

Brøt ut gråt i retten

Flere av de pårørende gråt åpenlyst i retten etter at kjennelsen ble lest opp og tiltalte var ført ut. Både Sommerschilds kjæreste, hennes mor og tante er til stede i retten og var alle involvert i hendelsene drapsnatten for to år siden.

– Dette var godt, og det sto til forventningene, sier Sommerschilds kjæreste til NRK.no like etter at kjennelsen ble lest opp.

LES OGSÅ: Kjæresten: – Han har ødelagt tre familier

Den tiltalte 50-åringen er tidligere samboer og kjæreste med hennes mor. Hun og Sommerschild kom til for å hjelpe da den tiltalte dukket opp i hennes leilighet med en pistol 18. oktober i fjor.

50-åringen satt rolig og så ned i bordet da dommen ble lest opp.

Skal avsi dom

– Vi er fornøyd med at juryen her har kommet til et riktig resultat, og funnet ham skyldig i alle de forhold han var tiltalt for, sier aktor, statsadvokat Benedicte Hordnes, til NRK.no etter at kjennelsen kom.

Lagretten samles nå for å høre aktors, forsvarers og bistandsadvokatene påstander om dom og eventuelle erstatningskrav.

– Nå vil vi også ha en sakkyndig som vi luttale seg om skadevirkningene på de fornærmede, som har vært vitner og utsatt for disse forbrytelsene, sier Hordnes.

SE VIDEO: Politi på åstedet der Sommerschild ble drept (saken fortsetter under):

Kay Ivar Sommerschild (25) ble skutt i magen i en leilighet i Lyderhornslien i Bergen mandag 18. oktober 2010. Han døde en halvtime senere av forblødning.

SE VIDEO: Politiet på åstedet i Lyderhornslien oktober 2010.

Forsvareren: – Han er skuffet

50-åringens forsvarer, advokat Øyvind Storrvik, sier de er skuffet over kjennelsen fra lagretten.

– Både jeg og klienten er skuffet over at vår argumentasjon ikke nådde frem. Vi mente forsettet ikke har strukket seg så langt som tingretten la til grunn, men det er det lagretten også har lagt til grunn.

– Han hevder han aldri mente å begå noe drap, og det er det som er hans hovedinnvending mot dommen og resultatet, sier Storrvik.

Forsvareren sier de fremdeles vil jobbe for å få redusert straffen på 19 år fra tingretten.

Skutt fra under én meters avstand

50-åringen var i tingretten dømt for forsettlig drap og to drapsforsøk i en leilighet i Lyderhornslien i oktober for to år siden. Sommerschild ble truffet i magen av et pistolskudd på mindre enn én meters avstand, og døde kort tid etter av skadene.

Den tiltalte oppsøkte sin ekssamboer med pistol drapsnatten 18. oktober i 2010. Han har forklart at han kun ville snakke med og skvære opp med sin eks, men påtalemyndigheten har ment han oppsøkte henne med det formål å skulle drepe henne.

50-åringen har erkjent at han skjøt, men hevdet skuddene ikke ble avfyrt med vilje. Han har ment at skuddene falt i en kaotisk situasjon mens han var i slagsmål med Sommerschild, som forsøkte å få ham vekk fra stedet.

Det trodde ikke lagmannsretten ham på, og fant ham skyldig i både drap og drapsforsøk.

LES OGSÅ: Tiltalte hevder han fikk sjokk da pistolen gikk av