Jurist anmeldt: Mistenkt for å ha forfalsket vitnemål

Dommerfullmektigen fikk jobb i en av landets tingretter. Syv år senere er han anmeldt for å ha forfalsket vitnemålet han brukte for å få jobben.

Juridisk fakultet i Bergen

POLITIANMELDT: Den tidligere dommerfullmektigen søkte med et vitnemål her fra juridisk fakultet på Universitetet i Bergen.

Foto: Wikimedia / Andreas Sandberg

Det skriver Domstoladministrasjonen i en pressemelding.

De hadde styremøte i dag, der de besluttet å politianmelde juristen som tidligere har jobbet som dommerfullmektig.

Det er omtrent syv år siden juristen fikk jobb ved en av landets tingretter. Da han søkte jobben ble det levert et vitnemål fra juridisk fakultet fra Universitetet i Bergen (UiB).

Domstoladministrasjonen mener vitnemålet juristen fikk jobb med har vært forfalsket.

– At noen har hatt forfalskede for å komme i posisjon for å dømme, er svært alvorlig. Jeg har ikke hørt om noe tilsvarende, sier Ivar Arnstad i Domstolsadministrasjonen til NRK.

Anmeldt to ganger

– Handlingen viser også at dette er en person uten den nødvendige integritet for å fungere i en dømmende stilling, sier direktør Sven Marius Urke.

Personen det gjelder jobbet som dommerfullmektig i vel ett år, og har ikke jobbet i noen domstol siden den gang, får NRK opplyst.

Det er Agder politidistrikt som etterforsker saken, ifølge domstolsadministrasjonen.

UiB har allerede politianmeldt juristen og saken er under etterforskning. Saken anmeldes på ny av administrasjonen til domstolene for å understreke alvoret i saken.

Juristen skal uansett ha hatt de formelle kravene for å få jobben på plass. Derfor får ikke en eventuelt fellende dom konsekvenser for de avgjørelser dommerfullmektigen har truffet.

– Personen har avlagt juridiske embetseksamen, men har pyntet på karakterene, sier Arnstad.

Tatt av nytt verktøy

Domstoladministrasjonen opplyser at et nytt verktøy førte til mistankene.

En ny såkalt vitnemålsportal som kontrollerer eksamensresultatet ble nylig tatt i bruk for innstilling av dommere. Det var her den mulige forfalskningen ble avdekket.

– Alle domstolene oppfordres til å bruke vitnemålsportalen ved tilsetting av dommerfullmektiger i framtiden, sier Urke.

Denne saken oppdateres.