Hopp til innhold

Julebrev fra ukjent velgjører fikk tårene til å trille hos fabrikkarbeiderne

– Ting har gått litt trått i år. Da er det utrolig rørende å få en sånn hilsen før jul, sier Janus-sjef Janne Vangen Solheim. Nå trenger hun og fabrikkarbeiderne hjelp til å finne den ukjente julebrevskriveren.

Janne Vangen Solheim, Berit Mossefinn, Hildfrid Gravdal

HVEM ER DEN UKJENTE «JULENISSEN»?: F.v. Janne Vangen Solheim, Berit Mossefinn og Hildfrid Gravdal ved Janusfabrikken fikk rørende julebrev av ukjent velgjører. – Tårene trillet da vi leste det, forteller de.

Foto: Per Christian Magnus / NRK

«I dag gjør jeg alvor av noe jeg har hatt lyst til i lang, lang tid. Nemlig å skrive til Janusfabrikken og skryte, ikke bare over direktør og bedriftsledelse, men også over alle de ansatte».

Janus-sjef Janne Vangen Solheim var bitte lille julaften tilbake på fabrikken etter noen dagers jobbreise. Da hun gikk gjennom posthyllen, var det et spesielt brev som stakk seg ut.

Julebrev til Janusfabrikken

HYLLET I JULEBREV: «Det er så gledelig, så gledelig å lese om fabrikken, som trass mange vansker og hindringer, fortsatt klarer å produsere varer av høy kvalitet», skriver avsenderen.

Foto: Privat

Mellom masseopptrykte julehilsener fra norske og internasjonale samarbeidspartnere, dukket det opp en brun, litt gammeldags, konvolutt.

– Den var så fin, og hadde så ærverdig håndskrift. Jeg følte jeg nesten burde åpne den med brevåpner, sier Vangen Solheim.

Inne i konvolutten lå et sammenbrettet håndskrevet brev. Da Vangen Solheim åpnet brevet, viste det seg at konvolutten inneholdt mer enn en vanlig julehilsen.

– I det jeg bretter det ut, faller det ut fem 500-lapper, forteller Janus-sjefen.

Har gjort det bra i vanskelig bransje

Janusfabrikken er en av få gjenlevende i den norske tekstilindustrien, og har holdt det gående på Espeland i Arna helt siden oppstarten i 1895.

Bedriften har klart å stå imot generelle nedgangstider i bransjen og sterk konkurranse fra utlandet, snudd underskudd til store overskudd, og beholdt hundre arbeidsplasser på fabrikken.

Å oppleve at vi og våre arbeidsplasser betyr noe for noen, er utrolig stort.

Janne Vangen Solheim, adm. dir. i Janus

Da sjefen begynte å lese julebrevet, stilet til Janne «Janus» Vangen Solheim, kom tårene raskt.

– Å oppleve at vi og våre arbeidsplasser betyr noe for noen, er utrolig stort, sier hun.

I brevet roses fabrikken for å ha kommet over vansker og hindringer, og forfatteren hyller arbeidsmoralen og yrkesstoltheten.

«Håper dette blir kronet med fortsatt mange års produksjon fremover i tid», skriver avsenderen.

  • Hør radioreportasjen om julebrevet:

Tårene trillet under julefrokosten

Janusfabrikken arrangerte mandag sin tradisjonelle julefrokost – den 119. i sammenhengende rekke. Da Vangen Solheim skulle holde juletalen, hentet hun frem brevet.

Julefrokost på Janusfabrikken

JULEFROKOST: Janne Vangen Solheim leste opp brevet under den tradisjonelle julefrokosten på fabrikken. – Ikke et øye var tørt, forteller hun.

Foto: Janusfabrikken

Ikke et øye var tørt da hun leste høyt for de 110 ansatte, pensjonistene og samarbeidspartnerne som var til stede.

– Det er jo en hyllest til fabrikkarbeideren, og det rørte oss sterkt. Etterpå ble det en applaus som ingen ende ville ta. At vi betyr noe for noen der ute, gjør veldig godt, og vi ser tydelig at gaven er gitt fra hjertet, sier hun.

Trøbbel med temperaturer og russiske rubler

For en ullvareprodusent som Janus henger inntektene nøye sammen med vinterværet. Selv om bedriften de siste årene har landet flere internasjonale storkontrakter, er det fortsatt ullundertøy til det norske markedet som er kjernevirksomheten.

LES OGSÅ: Janus lager klærne til forsvaret | Norsk undertøy til finske soldater

I år har temperaturene, sammen med kursfallet til den russiske rubelen, gjort driften vanskelig.

Det har vært mildt, og temperaturene har jo mye å si for en ullvareprodusent.

Janne Vangen Solheim, adm. dir. i Janus

– Det er spesielt rørende å plutselig få et sånt brev når ting har gått litt trått. De ansatte har lagt bak seg et virkelig godt arbeidsår. Det har vært mildt, og temperaturene har jo mye å si for en ullvareprodusent. Men vi kom oss ut av Russland tidsnok, og siger inn til et greit år. Vi klarer oss, det gjør vi.

– Vi skulle så gjerne ha fått takket ordentlig

De ansatte tok juleferie etter markeringen i kantinen. Der lover Vangen Solheim en ny samling over nyttår. Brevskriveren foreslår nemlig å bruke de 2.500 kronene på «en god kopp kaffe og et tebrød på kantinen» til alle ansatte.

Janus julebrev og penger

TIL TEBRØD: Velgjøreren la ved 2.500 kroner, som han eller hun anbefaler fabrikkledelsen å bruke på kaffe og tebrød til de ansatte.

Foto: Per Christian Magnus / NRK

– Vi følger «julenissens» anbefaling, og skal ha en sammenkomst over jul. Der håper vi også giveren kan bli med, sier Vangen Solheim.

Det kan imidlertid bli en aldri så liten utfordring å få til. Selv om brevet er signert avsender, har ikke Vangen Solheim og co. klart å tyde underskriften.

– Vi satt en hel gruppe rundt brevet og prøvde å tyde hva som sto, men fikk det ikke til. Så viste jeg det til min mor, som har jobbet lenge på apotek og er vant til å tyde underskrifter, men hun så heller ikke hva som sto der, forteller Janus-sjefen.

Nå vet hun ikke hva hun skal gjøre for å komme i kontakt med velgjøreren.

– Jeg håper vedkommende leser dette, og tar kontakt med meg. Vi skulle så gjerne ha fått takket ordentlig, sier Vangen Solheim.

Janne Vangen Solheim

FEIRER JUL PÅ JANUS: Janus-sjef Janne Vangen Solheim og familien skal feire jul ved fabrikken i år, i «Soria Moria»-bygget. – Det ble kalt det i gamle dager, fordi det hadde så store vinduer. Lokalbefolkningen syntes det så ut som et eventyrhus. Det har stått ubrukt i mange år, men er et unikt stykke industrihistorie. Nå har vi satt det i stand, og skal feire jul her, som de gjorde på 1800-tallet.

Foto: Per Christian Magnus / NRK