Hopp til innhold

Jobber på spreng for å unngå stenging av påskehyttene

Tre nye tilfeller av omgangssyke på DNTs turisthytter. Nå vasker turistforeningen ned hyttene, og ber folk som føler seg dårlige holde seg unna.

Mårbu

NY HYTTE RAMMET: Mårbu turisthytte på Hardangervidda er ny på listen over DNT-hytter med omgangssyke gjester.

Foto: Lars Sundal

Den Norske Turistforening tre lokallag i Drammen, Telemark og Oslo og omegn har mandag formiddag avholdt et hastemøte etter det store utbruddet av omgangssyke på turisthyttene deres på Hardangervidda i helgen.

30 personer ble fraktet bort fra hyttene etter det man antar er et utbrudd av norovirus.

Siden den oppdateringen er det registrert to eller tre nye tilfeller på hyttene Rauhelleren, Mårbu og Litlos, opplyser Henning Hoff Wikborg, daglig leder i Den Norske Turistforening i Oslo og omegn.

– Vi har hatt telefonmøter, og status nå er det er i alle fall to nye tilfeller, kanskje tre, av omgangssyke. Alle tre blir kjørt bort fra hyttene på skuter i dette øyeblikk, sier Wikborg til NRK litt før klokken 10 mandag formiddag.

Norovirushytter

Ikke aktuelt å stenge

Han påpeker at hyppigheten av nye tilfeller har gått ned det siste halve døgnet.

– Vi føler vi har kontroll, men overvåker situasjonen veldig nøye, sier Wikborg.

– Frykter dere at noen av hyttene må stenges i påskeuken?

Foreløpig er det helt uaktuelt. Men hvis det skulle komme et større utbrudd, så må vi jo vurdere slike tiltak.

I tillegg til Rauhelleren, Mårbu og Litlos, er hyttene Sandhaug, Kalhovd, Krækkja og Stigstuv rammet.

Noroviruset er ikke farlig, men sprer seg svært raskt. Wikborg forteller at DNT-betjeningen på hyttene har jobbet på spreng med å vaske ned hyttene.

– Trykket ligger på å rengjøre fellesarealer. Det er Klorin som gjelder, sammen med varmt vann og såpe, og vi gjør også alt vi kan for å legge til rette for at besøkende på hytten kan vaske seg grundig. Vi har også anbefalt Antibac, og det er lurt å bruke, men vi har fått råd fra smittevernlege om at man ikke skal tro at det alene tar noroviruset, forteller Wikborg.

Håndhygiene og rett hosteteknikk er kritisk for å unngå at det nye koronaviruset sprer seg ytterligare.

HYGIENERÅD: Denne informasjonslappen er nå hengt opp på DNT-hytten på Kalhovd. – Det viktigste gjestene selv kan gjøre, er å ta forholdsregler med skikkelig håndvask med såpe og vann. Om alle bidrar – som vi har opplevd på Hardangervidda de siste dagene – får vi bukt med smitten raskere, sier kommunikasjonsrådgiver Monica Hägglund Langen.

Foto: DNT

Ingen ansatte syke

Han understreker at antallet sykdomstilfeller nå er lavt i forhold til hvor mange overnattende de har hatt på hyttene sine. Totalt har 1100 personer gjestet DNTs hytter på Hardangervidda i palmehelgen.

– Det er mange som vil nyte den fantastiske påsken, særlig med det vinterværet og solen som er ventet i morgen, reklamerer Wikborg.

– Det er også viktig å påpeke at ingen blant besetningen på hyttene har blitt syke, så dette er noe gjestene har tatt med seg til fjells, og som har spredd seg mellom dem, sier Wikborg, som dermed går ut med følgende oppfordring:

– Vi ser jo i media at omgangssyke er noe som går nå, både på Østlandet og Vestlandet, så vi håper jo at folk som føler det er noe på gang, ikke drar til fjells på hyttene våre.

– Men det er ingen grunn til at folk skal avlyse påskeferien om de føler seg i god form, understreker kommunikasjonsrådgiver Monica Hägglund Langen.

Magesjau på Hardangervidda

HENTET UT: Røde Kors Hjelpekorps har nærmest kjørt i skytteltrafikk til og fra hyttene på Hardangervidda for å hente ut omgangssyke hyttegjester.

Foto: Ragnar Sæbø, Eidfjord Røde Kors Hjelpekorps